Pistoolin laukaukset oikeuttivat hätävarjeluun

Pumppuhaulikolla ammuskellut vapautui syytteistä

Turun Sanomat

Turun käräjäoikeus on hylännyt syytteitä Rymättylän ampumisjutussa. Käräjäoikeuden mukaan sen talon 42-vuotias isäntä, jonka pihaan aseistautunut neljän miehen porukka marraskuussa 2009 ajoi, toimi hätävarjelutilanteessa.

Miesseurue ajoi 42-vuotiaan luo selvitelläkseen tämän ja 30-vuotiaan raumalaismiehen riitoja. Tilanne muuttui pimeällä pihalla heti väkivaltaiseksi, kun kaksi isännän seuralaista syytteen mukaan hakkasi 30-vuotiasta jollakin astalolla kasvoihin, kaatoi maahan ja löi pesäpallomailalla takaraivoon, aiheuttaen useita haavoja.

Autotallin ovella seissyt isäntä ampui pumppuhaulikolla pihalle kuusi laukausta, joista syytteen mukaan kolme kahta miestä kohti. Isäntä kiisti syytteet ja sanoi ampuneensa hätävarjeluna ilman että havaitsi ketään. Kuusi haulia osui yhden tulijan käsivarteen.

Ennen laukauksia yksi tulijoista, 32-vuotias turkulaismies, ampui kahdesti starttipistoolilla, ja suuliekit leimahtivat. Käräjäoikeuden mukaan isäntä ei voinut tietää oliko kyseessä oikea ase, jolloin puolustusteko oli hätävarjeluna sallittu. Tapahtumat kehittyivät vain koska pihalle tunkeuduttiin. Hätävarjelutekoa tuki se, että tulijoilla oli luotiliivit ja varusteina miekka ja kaasuase. Poliisi löysi miesten autosta järeän käsiaseen patruunoita.

Käräjäoikeuden mukaan tunkeutujat olivat varustautuneet väkivallan käyttöön.

Osapuolten kertomukset menivät ristiin, joten syytteitä hylättiin. Starttipistoolilla ampunut sai 15 päiväsakkoa, 30-vuotias raumalaismies vaarallisen esineen hallussapidosta ja muusta lievästä teosta 40 päiväsakkoa, yksi 25 päiväsakkoa ja kaksi jäi tuomiotta.