Eläintenpitokielto toi potkut eläinsuojeluvalvojalle

Hämeenlinna (STT-MERJA ÅKERLIND)

Hämeenlinnalaisen vapaaehtoisen eläinsuojeluvalvojan ura jäi kahdeksaan kuukauteen. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY irtisanoi naisen pikaisesti sen jälkeen, kun hänen taustaltaan löytyi viiden vuoden eläintenpitokielto sekä petoksia.

SEY:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö toteaa, ettei tapaus olisi tullut tietoon ilman yksityistä ilmiantoa. Liitolla ei hänen mukaansa ole mahdollisuuksia selvittää hakijoiden taustoja nykyistä paremmin.

– Emme ole viranomainen emmekä pääse käsiksi rikosrekisteriin. Sitä paitsi Suomessa ei eläintenpitokielloista edes ole rekisteriä, vaikka olemme sellaista pitkään ajaneet.

Ylisirniön mukaan nainen oli käynyt kuusipäiväisen eläinsuojelukurssin sekä erillisen viikonloppukoulutuksen valvojatoiminnasta. Hänellä oli myös esittää vaadittu suositus.

– Emme olisi missään tapauksessa pestanneet häntä, jos hakemus olisi ollut rehellinen, sanoo Ylisirniö.

SEY piti tapauksen paljastuttua nopeasti valvojavaliokunnan ja hallituksen sähköiset kokoukset ja erotti naisen alkuviikosta.

Laittomia huostaanottoja?

– Se oikeus on vain viranomaisilla. Jos ihmiset ovat todella joutuneet antamaan eläimiään pois, toivomme heidän tekevän valvojasta rikosilmoituksen poliisille tai ottavan yhteyttä liittoon, toteaa Ylisirniö.

Erottamiskirje on jo mennyt tiedoksi Kanta-Hämeen poliisille.

Toiminnanjohtajan mukaan ”mädät omenat” ovat onneksi vähissä. Tapaus oli toinen hänen kaudellaan eli neljän viime vuoden aikana.

Kaikkiaan valvojia on nyt noin 120, ja neuvontatyö eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi on jatkunut 108 vuotta.

Epämääräisestä eläinsuojeluvalvojasta kertoi keskiviikon Hämeen Sanomat.