Hallinnolliset ratkaisut vain sekoittavat markkinoiden toimintaa

Veroale teki hallaa puukaupalle

Metsäkone niitti tiistaina tasaiseen tahtiin kuusipuuta Uudenkaupungin Otiaisissa.
Metsäkone niitti tiistaina tasaiseen tahtiin kuusipuuta Uudenkaupungin Otiaisissa.

Hallituksen yritys vauhdittaa puukauppaa veroporkkanalla ei ole toiminut odotetusti. Hyvä tarkoitus on tehnyt puukaupalle pikemminkin vain hallaa. Itsenäisten sahojen etujärjestön Suomen Sahojen toimitusjohtajan Jukka-Pekka Rannan mukaan veroilla temppuilu on vain sotkenut markkinoiden toimintaa. – Nämä eivät toimi. Toivomus on, ettei valtio sorkkisi markkinoita tämäntyyppisillä ratkaisuilla, Ranta sanoo.

Myös puun myyjät ovat järjestelmään tyytymättömiä. –  Metsän tuotannon ja kehittymisen kannalta viimeaikaiset veropäätökset ovat olleet epäonnistuneita. Puumarkkinoita on vaikea kontrolloida ja ohjata hallinnollisilla ratkaisuilla, sanoo toiminnanjohtaja Martti Järvinen Kalanti-Uusikaupunki metsänhoitoyhdistyksestä.

Puukauppaa eivät ole saaneet liikkeelle edes hyvät korjuuilmat. Pakkasen ja roudan ansiosta metsäkoneet ovat jo pitkään päässeet möyrimään Etelä-Suomen kosteille metsäpalstoille.

Järvisen mukaan puukauppa olisi helppo saada liikkeelle. Olennainen asia on hinta.

– Kaupan piristäisi välittömästi noin viisi euroa parempi hinta kuutiolta. Viimeistään syksyllä on odotettavissa hinnankorotuksia, Järvinen ennustaa.

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen metsäekonomisti Tapio Tilli muistuttaa, että verohelpotuksista päätettäessä tilanne oli aivan erilainen kuin nyt. Tuolloin metsäteollisuus arvioi puuntarpeensa selvästi korkeammalle kuin sitten toteutui.

Tilli myös uskoo, että verohuojennus näyttää vielä tehonsa. Hän pitää todennäköisenä, että tämän vuoden lopulla syntyy myyntiryntäys ennen verohelpotusten päättymistä.

LISÄÄ AIHEESTA KESKIVIIKON TURUN SANOMISSA.