Kotimaa

Pitkittyneen yskän ja kuumeilun
taustalla lymyää usein mykoplasma

Turun Sanomat

Selittämättömän ja pitkään jatkuneen kuumeilun ja yskän taustalta löytyy usein bakteeri nimeltä mykoplasma. Bakteerin aiheuttaman taudin oireet voivat olla hyvinkin hankalia, keuhkokuumetta ja pahaa hengenahdistusta.

– Turun alueella ja koko Suomessa on meneillään mykoplasma-epidemia. Tapauksia on todettu joulu-tammikuussa selvästi aikaisempaa enemmän, arvelee kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, lääketieteen dosentti Tytti Vuorinen Turun yliopiston virusopin laitokselta.

Vaikka mykoplasma on varsin yleinen bakteeri, on se ainakin suurelle yleisölle tuntematon kiusa.

Mykoplasmasta kärsineiden potilaiden mukaan myöskään lääkärit eivät tunnu ottavan tautia vakavasti tai määräävät vääriä lääkkeitä. Tyypillistä mykoplasmalle on kuiva, itsepintainen yskä, joka voi hoitamattomana kestää jopa vuosia.

Kuumeilun, nielutulehdusten, hitaasti kehittyvän keuhkokuumeen ja hengenahdistuksen lisäksi bakteeri voi aiheuttaa myös keskushermostoinfektioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mykoplasma on erityisesti lasten, nuorten ja nuorten aikuisten tauti.

Tartuntojen
aalto meneillään

Mykoplasmainfektio voidaan todeta ainoastaan määrittämällä verinäytteestä vasta-aineet.

Koska suurin osa antibiooteista ei tepsi mykoplasmaan, täytyy lääkärin osata epäillä juuri mykoplasmaa määrätäkseen oikeanlaisen hoidon.

– Pitkittyneeseen yskään voi olla monta syytä. Kuiva yskä voi viitata esimerkiksi allergiaan, jolloin lääkäri ei ehkä tule ajatelleeksi mykoplasmaa, arvelee Tytti Vuorinen.

Vuorinen ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, kuinka hyvin lääkärit mykoplasmainfektion tunnistavat.

Hoidettunakin
pitkä riesa

Jo viime vuonna nähtiin tartunnoissa selkeää nousua edellisvuoteen verrattuna. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautitilastojen mukaan edellisvuonna todettuja mykoplasmatartuntoja oli Suomessa 1 077, viime vuonna 1 248.

– Tässä ovat vain laboratoriossa varmistetut tapaukset, joten kokonaismäärää se ei kerro, Vuorinen muistuttaa.

Mykoplasma talttuu tietyillä antibiooteilla, niin sanotuilla makrolideilla tai tetrasykliini-ryhmän lääkkeillä.

– Silti se paranee usein hitaasti, 3–8 viikossa, sillä bakteeri on ehtinyt tehdä vaurioita hengitysteiden pintaan ja ainakin yskä jää päälle, Vuorinen kuvailee.

Mykoplasma tarttuu helposti perheenjäsenestä toiseen. Se on vitsaus esimerkiksi varuskunnissa. Mykoplasma esiintyy tyypillisesti epidemioina 3–7 vuoden välein. Viimeksi iso epidemia oli 1994–1995. Silloin tartuntoja todettiin 1 881.