Kuntavaalit uusitaan sähköisen äänestyksen kokeilukunnissa

TS/Merja Ilpala-Klemm<br />Pasi Salonen jäi varavaltuutetuksi, koska arpaonni suosi toista Perussuomalaisten ehdokasta Vihdin kuntavaaleissa.
TS/Merja Ilpala-Klemm
Pasi Salonen jäi varavaltuutetuksi, koska arpaonni suosi toista Perussuomalaisten ehdokasta Vihdin kuntavaaleissa.

MERJA ILPALA-KLEMM

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa pitää järjestää uudet kuntavaalit.

Kolmessa kunnassa kokeiltiin syksyllä sähköistä äänestystä heikolla menestyksellä: yhteensä 232 ääntä meni hukkaan.

Äänestyssotku poiki useita valituksia, jotka Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi tammikuun lopussa. Jatkovalitukset korkeimpaan hallinto-oikeuteen toivat toisenlaisen päätöksen. KHO:n mukaan vaalit on syytä uusia äänestysjärjestelmän puutteiden ja virheiden takia.

Kunnat voivat itse päättää vaalien ajankohdasta. Yksi mahdollisuus on sijoittaa ne kesäkuisten EU-vaalien yhteyteen.

- Keskustelemme ensi viikolla oikeusministeriön kanssa järjestelyistä, aikataulusta ja rahoituksesta, kertoo Vihdin kunnanjohtaja Kimmo Jarva .

- Minusta valtion pitää tulla rahoittamaan vaaleja ja oletan valtion ajattelevan samalla tavalla, hän jatkaa.

Kolmen kunnan uusintavaalit maksavat noin 130 000 euroa. Lain mukaan kuntien kuuluisi maksaa kulut itse, mutta oikeusministeri Tuija Brax (vihr) lupasi ministeriön selvittävän, voiko valtio tulla vastaan kustannuksissa. Rahat kädenojennukseen pitäisi osoittaa lisäbudjetissa.

Vihti halua pitää vaalit nopeasti

Jarva toivoo, että uusi äänestyskierros saadaan aikaan mahdollisimman pian.

- Tieto vaaleista vaikuttaa arkeen ja päätöksentekoon. Vaalit tuovat luottamusmiehille lisäjännitettä, kun he joutuvat tekemään kipeitä päätöksiä, hän arvelee.

Vihti on tiukan talouskuurin edessä. Tänä vuonna täytyisi karsia käyttömenoista 2,5 miljoonaa euroa ja ensi vuonna peräti 6 miljoonaa. Valtuutetut joutuvat samaan aikaan puuttumaan palvelujen tasoon ja hymyilemään vaalimainoksissa.

Kolmesta kunnasta juuri Vihdissä katosi eniten ääniä. Niitä jäi kirjautumatta sähköiseen vaaliuurnaan kaikkiaan 122. Kauniaisissa ääniä katosi 61 ja Karkkilassa 49.

Effi riemuitsi ratkaisun vuoksi

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland ry avusti kuuttatoista valittajaa kolmessa kunnassa.

Asiamiehenä toiminut lakimies Mikko Välimäki piti KHO:n kantaa perusteltuna.

- Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus tarkoittaa, että jokainen ääni pitää laskea. Tämän päätöksen jälkeen on riidatonta, että sähköinen äänestyskokeilu oli täydellinen fiasko, Välimäki arvostelee.

Oikeusministeriössä on meneillään selvitys sähköisestä äänestyksestä. Hallituksen on tarkoitus syksyllä ottaa kantaa järjestelmän jatkamiseen.

Uusia ehdokkaita ei voi nyt asettaa

Kuntaliiton lakiasiain johtajan Kari Prättälän mukaan vaalikokeilussa ilmenneet puutteet saattavat merkitä takaiskua tietotekniikan käytölle, mutta niin ei asiaa pitäisi hänen mielestään nähdä.

- Kuntalaisten osallistumista on tulevaisuudessa rakennettava ennakkoluulottomasti sähköisten välineiden varaan, Prättälä sanoo.

Karkkilan, Vihdin ja Kauniaisten uusintavaaleissa ovat mukana samat ehdokkaat ja äänioikeutetut kuin lokakuussa. Ennakkoäänestystä ei toimiteta ulkomailla, eikä muissa Suomen kunnissa. Valtuustoon nousee sama määrä päättäjiä kuin kumotuissa vaaleissa. Sähköistä äänestystä ei enää kokeilla.

Oikeusministeriö on myös ilmoittanut, ettei vaaleilla ole vaikutusta valtuustojen tekemien päätösten lainmukaisuuteen.

Kuntavaalien uusiminen on harvinaista. Viimeksi niin tapahtui Keminmaassa 1996 postin lajitteluvirheen vuoksi. Edellinen kerta koettiin Humppilassa 1980.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.