Nykyiset yhtiöjärjestykset Turun kirjastotilojen myynnin tiellä

TS/Mikael Malmisalo
TS/Mikael Malmisalo

JARI HEINO

Turku päätti tiistaina panna Martin ja Mikaelin kirjastohuoneistot myyntiin. Kauppojen tiellä on ainakin yksi mutka: asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestykset. Sekä Asunto Oy Vuorityömiehenkatu 47:n että Asunto Oy Pumppumäen yhtiöjärjestyksestä selviää, että kaupungin omistamat osakkeet oikeuttavat nimenomaan kirjastohuoneistoihin.

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen edellyttää kahta kolmasosaa yhtiökokouksessa annettavista äänistä. Kaupungilla ei ole kummassakaan yhtiössä sellaista määräysvaltaa, että se pystyisi sanelemaan muuttamisen.

Yhtiöiden tulot eivät lopahtaisi, vaikka tilat pysyisivät tyhjillään, koska Turku joutuisi joka tapauksessa pulittamaan vastikkeet. Yhtiöiden mahdollinen vastarinta ei kuitenkaan toisi lakkautettuja sivukirjastoja takaisin.

Sivukirjastojen ovat suljettiin viime perjantaina. Turun tilaliikelaitoksen johtokunta päätti tiistaina, että kirjastotiloina toimineet osakehuoneistot luovutetaan tarjouskilpailun perusteella.

Mikaelin kirjasto toimi Asunto Oy Pumppumäen tiloissa Koulukatu 16:ssa. Turun omistuksessa olevat 246 neliön tilat on yhtiöjärjestyksessä selkeästi mainittu kirjastotiloiksi.

Yhtiövastike on ollut suunnilleen kolme euroa neliöltä, mutta kirjastotiloista sitä on peritty kertoimella 1,25.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Orell sanoo, että pykälän muuttaminen edellyttää ainakin keskusteluja. Hän ei arvaile mikä olisi yhtiökokouksen kanta.

- Tietynlainen säilyttämisen tahto meillä on ollut monissa asioissa, hän tosin lisää.

Kantaan voi vaikuttaa sekin, minkälainen yritys Mikaelin tiloihin olisi tulossa. Esimerkiksi erotiikka-alan toimija ei nykyisiä osakkaita innostaisi.

Martin kirjasto vaikutti Asunto Oy Vuorityömiehenkatu 47:n tiloissa, joista 405 neliötä on yhtiöjärjestyksessä merkitty kirjastoksi ja 135 neliötä myymäläksi. Kirjastotiloista peritään 2,65 euron yhtiövastiketta per neliö. Tarmolan entisistä myymälätiloista vastike on neliötä kohden kaksinkertainen.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Sirkka Puotunen kertoo, että ainakin vanhat osakkaat ovat yhtiöjärjestyksen muuttamista vastaan. Yhtiö oli tyytyväinen kirjastoon ja tuki 40 vuotta sen läsnäoloa alhaisella vastikkeella.

- Jos muutosta ei hyväksytä, kaupunki voi tietysti hallintoteitä hakea muutosta tuohon ratkaisuun, Puotunen muistuttaa.

Liikehuoneistojen tulo yleensä kelpaa

Turun kiinteistölakimies Esa Mettälä vakuuttaa, että yhtiöjärjestysten sisältö oli tiedossa, kun tilaliikelaitoksen johtokunta teki päätöksen tarjouskisasta.

- Se on seikka, joka tarjoajan pitää huomioida. Joskus tarjouksessa mainitaan, että se edellyttää muutosta yhtiöjärjestykseen.

Mettälä muistuttaa, että liikehuoneistot ovat yleensä hyviä asunto-osakeyhtiöille, koska ne tuovat niille rahaa.

- Sitten on olemassa vaikka yhdistysten ylläpitämiä kirjastoja. Ne eivät tarvitsisi yhtiöjärjestysten muuttamista, lakimies vinkkaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.