Kuluttajaliike Porkkanamafia aloittaa pienin askelin Turussa

TS/Marttiina Sairanen<br />Turun Porkkanamafiaan kuuluvat Hanna Rusi ja Paul Jonker houkuttelevat mahdollisimman monta turkulaista joko ravintola Kerttuun, Pippurimyllyyn tai Hugoon ensi viikon lauantaina. - Koska tapahtuma kestää ravintoloiden koko aukioloajan, on se suunnattu kaikille kaupunkilaisille, Rusi kertoo.
TS/Marttiina Sairanen
Turun Porkkanamafiaan kuuluvat Hanna Rusi ja Paul Jonker houkuttelevat mahdollisimman monta turkulaista joko ravintola Kerttuun, Pippurimyllyyn tai Hugoon ensi viikon lauantaina. - Koska tapahtuma kestää ravintoloiden koko aukioloajan, on se suunnattu kaikille kaupunkilaisille, Rusi kertoo.

HANNE YLI-PARKAS

Kuluttajaliike Porkkanamafia tekee iskun myös Turussa. Käänteiseen ostoboikottiin uskova liike kutsuu ihmisiä kolmeen paikalliseen ravintolaan ensi viikon lauantaina, ja ravintoloitsija sijoittaa kaiken normaali-illan ylittävän tuoton ekologisiin investointeihin.

Mukaan yritettiin houkutella pariakymmentä turkulaisravintolaa, mutta vain yhdestä saatiin myönteinen vastaus, kertoo Porkkanamafian paikallisaktiivi Hanna Rusi .

- Odotimme, että vastauksia olisi tullut enemmän. Toisaalta aikaraja vastauksille oli tällä kertaa aika pieni, vain viikko. Lisäksi monet ravintolat kuuluvat eri ketjuihin, joissa päätöksenteko voi olla hieman jähmeää.

- Mutta saamamme tarjous oli kuitenkin superhyvä. Kertun, Hugon ja Pippurimyllyn yhteinen omistaja on luvannut sijoittaa normaalituoton ylittävän summan 100-prosenttisesti, Rusi iloitsee.

Aivan pienestä summasta ei puhuta, sillä jo nyt tapahtuman oman Facebook-sivuston kautta on ilmoittautunut reilusti yli 200 osallistujaa. Lisäksi mahdollisesti mukaan tulevia on rapiat 500.

Toinen iskun järjestäjistä, Paul Jonker kertoo, että parhaiten sana leviää kuitenkin puskaradion kautta.

- Tämä on vahvasti kaverijuttu. Yksi kertoo tapahtumasta kaverilleen, joka taas kutsuu mukaan lisää tuttavia. Joten oletus on tietysti, että ravintoloitsijalle tulee huomattavasti enemmän tuottoa kuin tavallisena iltana. Ehkäpä parituhattakin euroa, Jonker toteaa.

Lupaus sinetöidään sopimuksella

Vastaavia kuluttajaiskuja on järjestetty Suomessa aiemminkin, muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä. Esimerkiksi Helsingissä tempauksia on pidetty ravintolassa ja elokuvateatterissa.

Iskut ovat olleet menestyksiä, Rusi ja Jonker kehuvat.

- Perinteinen kuluttajaliike lähtee siitä, että jossain on jotain väärin. Nyt lähdetään siitä, että kaikilla on kivaa. Ravintoloitsija saa positiivista julkisuutta ja asiakkaille on luvassa hauska ilta. Samalla näytetään, että kuluttajalla on mahdollisuus vaikuttaa.

Porkkanamafia pitää myös huolen siitä, että mukaan lähtenyt ravintoloitsija todella toteuttaa lupaamansa ekologiset hankinnat. Mafialaiset tarjoavat avuksi energia-asiantuntijansa, ja lisäksi yksityiskohdat kirjataan sopimukseen.

Turkulaiset porkkanamafialaiset suunnittelevat jo seuraavaa iskua. Vaikka suurin osa Suomesta tehdyistä tempauksista on suunnattu ravintoloihin, Paul Jonker muistuttaa, että käänteisessä ostoboikotissa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

- Iskuja voi tehdä vaikka kampaamoihin tai polkupyöräliikkeisiin, hän listaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.