Seppo Nousiaisella ei ole sijaa
sukuhaudassaan Naantalissa

TS/Jori Liimatainen<br />Maskulainen Seppo Nousiainen pelkää menettävänsä paikkansa sukuhaudassaan vanhempiensä vierellä. Syynä on Naantalin seurakuntayhtymän päätös, ettei hautapaikkaoikeuksia enää uusittaisi ahtaalla Naantalin vanhalla hautausmaalla ulkopaikkakuntalaisille.
TS/Jori Liimatainen
Maskulainen Seppo Nousiainen pelkää menettävänsä paikkansa sukuhaudassaan vanhempiensä vierellä. Syynä on Naantalin seurakuntayhtymän päätös, ettei hautapaikkaoikeuksia enää uusittaisi ahtaalla Naantalin vanhalla hautausmaalla ulkopaikkakuntalaisille.

REBEKKA HÄRKÖNEN

- Kiven voin kuulemma ottaa mukaani, muuta täällä ei minulle ole tarjolla, huokaa maskulainen Seppo Nousiainen , 58, sukuhautansa äärellä Naantalin vanhalla hautausmaalla.

- Kuvittelin aina pääseväni vanhempieni viereen, kun kuolen. Mutta nyt vanha sukuhautani ryöstetään minulta, koska en asu vainajien kanssa samalla paikkakunnalla.

Sukuhautaan Naantalin kirkon kupeeseen on haudattu neljä miehen sukulaista, viimeksi 25 vuotta sitten hänen äitinsä. Kun Nousiaisen hautapaikkaoikeus sukuhautaan loppui vuoden 2008 lopussa, mies kuvitteli voivansa lunastaa lisää oikeutta kuten aiemmin oli luvattu. Toisin kävi, ja käteen jäi vain kirje, jossa hautaoikeus todettiin päättyneeksi.

Muistelupaikka ei innosta

Nousiainen näyttää asiapapereita, joiden mukaan hänen lisäkseen vielä yhdellä henkilöllä olisi ollut vuoden 2008 loppuun saakka oikeus arkkupaikkaan.

- Lisäksi haudassa oli peräti 36 uurnapaikkaa jäljellä. Kyllä tämä aika ryöstöjuttu on, Nousiainen harmittelee.

- Olen maksanut vuosikaudet kirkollisveroa ja tämän vertaa kirkko ei jousta. Jos tämä hautapaikka minulta viedään, eroan kirkosta, vien sukuhautakiven Maskuun ja muistelen vanhempiani siellä.

Kirkkomaalle Nousiainen ei itsekään enää haudan menettämisen jälkeen haluaisi.

- Jos hauta kerran viedään, muistelen ennemmin vanhempiani kotipihallani kuin täällä muistelupaikassa. Omat tuhkani saa sen jälkeen sirotella Airistolle, merillä uransa tehnyt mies kiteyttää.

Paikallisillekin vain uurnapaikkoja

Naantalin seurakuntayhtymän kirkkoneuvosto päätti vuonna 2003, ettei ulkopaikkakuntalaisten hautapaikkaoikeuksia enää pääosin uusita kirkon hautausmaalla. Ensisijainen oikeus hautapaikkojen uusimiseen annettiin Naantalin seurakunnan jäsenille.

- Kirkon hautausmaa on pieni ja ahdas, tilaa ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Edes paikkakunnalla asuvat eivät saa enää arkkupaikkaa vaan tarjolla on vain uurnapaikkoja, sanoo talousjohtaja Jorma Koivula Naantalin seurakuntayhtymästä.

Päätös koskee vain kirkon hautausmaata, Hakapellon hautausmaalle arkkupaikkoja on tarjolla ulkopaikkakuntalaisillekin.

- Ulkopaikkakuntalainenkin voi anoa erityisestä syystä hautaoikeutta myös kirkon hautausmaalta. Hakemukset käsitellään asiallisesti, Koivula kommentoi.

Koivulan toiveissa on kuitenkin, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei pieni hautuumaa vedä loputtomiin väkeä multiinsa.

- Naantalin kirkon vierestä viimeistä leposijaa kaipaaville ulkopaikkakuntalaisille vanha hautausmaa tarjoaa yhä muistolehdon tai sirotusalueen, Koivula muistuttaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.