Kotimaa

Ulkoiluvaatteiden
kemikaalit voivat olla
vahingollisia naisten
hedelmällisyydelle

TONI LEHTINEN

Kosteussuojatut vaatteet, joissa on käytetty esimerkiksi Gore-Tex tai Teflon-kalvoa, voivat olla vahingollisia naisen hedelmällisyydelle. Tieto selviää amerikkalaisesta tutkimuksesta, joka julkaistiin torstaina englantilaisessa lääketieteen lehdessä Human Reproduction .

Tutkimuksesta mitattiin yli tuhannen raskautta suunnittelevan naisen verestä perflurattujen yhdisteiden eli pfc-yhdisteiden pitoisuuksia.

Näitä yhdisteitä, joilla on kyky hylkiä vettä ja öljyä, käytetään pinnoiteaineena. Vedenpitävien vaatteiden lisäksi yhdisteitä käytetään muun muassa matoissa, huonekaluissa, puhdistusaineissa, shampoissa ja ruokapakkauksissa. Teflonpannujen käytön on osoitettu tuottavan yhdisteitä sisältäviä höyryjä ilmaan.

Kalifornian yliopiston tutkijat jakoivat tutkittavat naiset neljään ryhmään heidän veressään esiintyvän pfc-yhdistemäärän mukaan.

Kemikaalien määrä vaihteli 6,4 nanogrammasta aina 106,4 nanogrammaan millilitrassa verta. Nanogramma on gramman miljardisosa.

Kolmea ryhmää, joiden jäsenillä oli paljon yhdisteitä veressään, verrattiin ykkösryhmään, jonka jäsenillä oli vähiten yhdisteitä veressä. Tutkijat huomasivat, että kolmen ryhmän jäsenien hedelmättömyysriski oli 60-154 prosenttia suurempi kuin ykkösryhmällä.

Pfc-yhdisteiden tarkoista käyttömääristä Suomessa ei ole tarkkoja tietoja.

Myös sääntely on puutteellista, sillä kemikaaliyhtiöiden ei tarvitse raportoida pfc-yhdisteiden päästöjä ilmaan tai veteen. Aikaisempien tutkimuksien mukaan yhdisteet jäävät jopa vuosiksi ihmiskehoon, ja ne on yhdistetty muun muassa syöpiin.