Suuremmalla enemmän vaikutusvaltaa

TS/Jori Liimatainen<br />TYY:n edustajiston puheenjohtaja Aki Halonen (vas.) ja TuKY:n edustajiston puheenjohtaja Niklas Mannfolk lyövät kättä päälle ylioppilaskuntien yhdistymisen kunniaksi. - Yhdistymisestä on sovittu hyvässä hengessä, miehet vakuuttavat. Taustalla kaaviokuva siitä, mitä yhdistyminen käytännössä tarkoittaa.
TS/Jori Liimatainen
TYY:n edustajiston puheenjohtaja Aki Halonen (vas.) ja TuKY:n edustajiston puheenjohtaja Niklas Mannfolk lyövät kättä päälle ylioppilaskuntien yhdistymisen kunniaksi. - Yhdistymisestä on sovittu hyvässä hengessä, miehet vakuuttavat. Taustalla kaaviokuva siitä, mitä yhdistyminen käytännössä tarkoittaa.

TYY:n edustajiston puheenjohtaja Aki Halonen ja TuKY:n edustajiston puheenjohtaja Niklas Mannfolk vakuuttavat, että Turun yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskuntien yhdistymisestä on sovittu hyvässä hengessä.

- Yhdistymisen taustalla on yliopistojen yhdistyminen. Lain mukaan yliopistolla voi olla vain yksi ylioppilaskunta. Valmisteluja on tehty keväästä 2007 alkaen, ja nyt uuden ylioppilaskunnan säännöt on hyväksytty, sanoo TYY:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Vornanen .

Radikaaleja muutoksia ei ole toimintatavoissa odotettavissa, sillä suurista periaatteellisista linjauksista on jo sovittu. Myös käytännön järjestelyistä on päästy yksimielisyyteen.

- On parempi keskustella asioista keskenään ilman että jokin taho tulee ylhäältä päin sanelemaan säännöt, lisää TuKY:n pääsihteeri Johanna Kärki .

Suurimmat erot ylioppilaskuntien välillä on jäsenmäärissä. TYY:llä on noin 13 000 jäsentä, kun TuKY:n jäseniä on vain noin 1 900. Lakisääteisesti ylioppilaskuntien tehtävät on samat, TuKY:ssä ne vain on toteutettu pienemmällä mittakaavalla.

- TuKY on pienempänä toimijana ollut kompaktimpi paketti, ja siksi opiskelijamme tuntevat ylioppilaskunnan tavat paremmin. Isomman opiskelijamassan äänellä puhumisella on kuitenkin suurempi vaikutus, Kärki sanoo.

- Turun yliopistossa opiskelijat ovat profiloituneet enemmän omiin ainejärjestöihinsä, Halonen lisää.

Kauppakorkeakouluopiskelijoiden omaa toimintaa jatkaa TYY:n alajärjestönä tulevaisuudessakin TuKY ry, joka perustettiin 1990-luvulla. Tuolloin puhuttiin edellisen kerran yliopistojen yhdistämisestä.

- Silloin opiskelijat kokivat yhdistymisen suurempana uhkana. Yhdistys ei ole olemassaoloaikanaan ollut toiminnassa mutta otetaan nyt käyttöön, Kärki sanoo.

Perusopiskelija ei huomaa muutosta

TYY ja TuKY ovat tehneet läheistä yhteistyötä myös erillisinä toimijoina. Hallitukset ovat tavanneet keskenään usein, ja kaikki opiskelijakunnat ovat olleet yhteydessä kaupungin suuntaan.

Ainejärjestöt ovat tähänkin asti järjestäneet yhteisesti erilaisia tapahtumia ja juhlia, kuten Aurasoutuja ja vapunviettoa.

- Perusopiskelijoiden kannalta yhdistyminen ei tuo suurtakaan muutosta. Esimerkiksi edunvalvonta ja vapaa-ajan toiminta säilyvät samanlaisina kuin ennenkin, Mannfolk korostaa.

TYY:n ja TuKY:n edustajat näkevät yhdistymisen enemmän hyötynä kuin haittana.

- Se tarjoaa hyvän mahdollisuuden miettiä uusia toimintatapoja ja organisointia, Vornanen luonnehtii.

Yhdistyminen tuo myös käytännön helpotusta asioiden hoitamiseen. Valtakunnallinen edunvalvonta jää TuKY:n harteilta pois, samoin päällekkäisyyksistä päästään eroon.

- Huoli esimerkiksi opiskelijaperinteiden säilymisestä väistyi, kun TuKY ry jatkaa kauppakorkean tapoja. Yhteishenki säilyy, ja ymmärrystä löytyy molemmille, Mannfolk sanoo.

Turussa paras tilanne Suomessa

Turussa ylioppilaskuntien yhdistyminen käydään jo lähtökohtaisesti paremmassa tilanteessa kuin muualla Suomessa.

Vuoden 2010 alussa yhdistyvät myös Joensuun ja Kuopion yliopistot Itä-Suomen yliopistoksi sekä pääkaupungissa Aalto-yliopistoksi Teknillinen korkeakoulu, Helsingin kauppakorkeakoulu ja Taideteollinen korkeakoulu.

- Itä-Suomessa ongelmia aiheuttavat välimatkat, kun yliopistot sijaitsevat yli sadan kilometrin päässä toisistaan. Ylioppilaskunnalle hankaluuksia syntyy esimerkiksi kampusten toiminnasta, Halonen sanoo.

- Pääkaupungissa kouluilla on niin suuria taloudellisia eroavaisuuksia, että ongelmia aiheutuu pelkästään niistä. Helsingissä on kuitenkin tulossa uuden ylioppilaskunnan edustajistovaalit, joten eiköhän sielläkin olla pääsemäs-

sä yksimielisyyteen, sanoo TYY:n ja TuKY:n yhdistymishankkeen projektisihteeri Tuomo Liljenbäck .

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.