Manipulaatiohoitoja vain
koulutetuilta ammattilaisilta

TS/Arto Takala<br />Useimmiten manipulaatiohoitoon hakeudutaan niska- ja selkäkivun ja päänsäryn takia.
TS/Arto Takala
Useimmiten manipulaatiohoitoon hakeudutaan niska- ja selkäkivun ja päänsäryn takia.

Selkä- ja kaularangan manipulaatiohoitojen aiheuttamia haittoja on tullut Suomessa esille vähän, mutta tapaukset ovat usein vakavia. Manipulaatiohoito voi saada aikaan esimerkiksi halvausoireita tai aivoveritulpan, joka on hengenvaarallinen.

Manipulaatiohoitojen haitoista kärsivät muita useammin nuoret ja keski-ikäiset. Manipulaatiossa potilas makaa rentona, ja terapeutti tekee nopean ja äkillisen toimenpiteen ja avaa näin esimerkiksi nikamalukon.

- Manipulaatiohoitojen aiheuttamien haittojen ja vammojen tarkkaa määrää ei tiedetä, koska kaikista ei raportoida. Kirjallisuudessa niitä oli kuvattu 200. Ensimmäinen on jo 1940-luvulta, sanoo fysiatri, ylilääkäri Kari Hurskainen .

Hän työskentelee Hyvinkään sairaalassa.

Hurskaisen mukaan suomalaiset käyttävät paljon kouluttamattomien hoitajien palveluja.

- Näitä kouluttamattomia hoitajia on Suomessa jopa 2 000, Hurskainen sanoo.

Kaularangan alueelle tehdyt kiertoliikkeet ovat Hurskaisen mukaan vaarallisia. Juuri ne voivat saada aikaan aivoveritulpan. Hän puhui aiheesta Lääkäripäivillä Helsingissä tiistaina.

Manipulaatiohoitoja tulisi Hurskaisen mukaan välttää, jos on sairastanut pitkään reumaa tai tulehdustila on parhaillaan päällä.

Myös luustosairaudet, veren hyytymisen estolääkitys, aivojen verenkiertohäiriöt, kasvaimet ja etäispesäkkeet estävät manipulaatiohoidot.

Useimmiten manipulaatiohoitoihin hakeudutaan päänsäryn tai niska- tai selkäkipujen takia. Hurskainen kehottaa menemään tutkimuksiin ja hoitoon koulutetuille asiantuntijoille.

Jos potilasvahinko sattuu, potilas saa korvausta potilasvahinkolain perustella vain, jos hoitoa on antanut rekisteröity ammatinharjoittaja.

Potilaan hoidon kannalta on hyvin tärkeää, että kaikki hoidot raportoidaan.

Hurskainen toteaa, että manipulaatiohoito on useimmiten turvallinen hoitomuoto, kun se tehdään oikealla potilaalle oikeaan aikaan. Asiantuntijan pitää myös osata päättää, jos potilaalle ei pidä antaa manipulaatiota. Kipu saattaa lähteä myös kipulääkkeiden tai muiden hoitojen avulla.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.