Kotimaa

Uhrijuhla kokosi Turkuun
lähes tuhat muslimia

TS/Timo Jakonen
TS/Timo Jakonen

Turun Sanomat

Muslimien uhrijuhla Eid al-Adha kokosi maanantaiaamuna yhteen lähes tuhat muslimia Alfa-keskukseen Turun Raunistulassa.

Eid-al-Adhaa vietetään sen muistoksi, kun profeetta Aabrahamia koeteltiin pyytämällä häntä uhraamaan poikansa Ismael. Koraanissa mainittu kertomus on hyvin samantapainen Raamatussa kerrotun Iisakin uhrauksen kanssa.

Juhlaa pidetään muslimien keskuudessa kiitoksen, ilon ja anteeksiannon juhlana.

Juhlapäivä alkaa perinteiseen tapaan aina rukouksella, johon pyritään tulemaan aina puhdistautuneena.

Loppupäivä omistetaan almujen antamiselle ja ystävien ja sukulaisten luona vierailulle, vaihtaen tervehdyksiä ja lahjoja suomalaisen joulun tapaan.

Islamilaisissa maissa juhlaan liittyy myös lampaan teurastus. Kolmasosan lihasta saa perhe itse ja jäljelle jäävä osa jaetaan köyhille ja annetaan lahjaksi sukulaisille ja ystäville.

Suomessa ja Ruotsissa kotona teurastaminen tai teurastaminen uskonnollisena riittinä on kiellettyä, joten juhlaa ei voida viettää perinteiseen tapaan.

Uhrijuhlan ajankohta määritellään islamilaisen kuukalenterin mukaan. Sitä vietetään 10. päivänä Dhu-l-Hijjah-kuuta Mekan pyhiinvaellusmatkan, Hajjin jälkeen.

Juhlassa kerrottiin myös aikeista rakentaa Turkuun oma yhteinen moskeija. Nykyisin rukouksia pidetään pääasiassa vuokratiloissa viidessä eri kiinteistössä.