Uutiset

Tehokas estolääkitys
pitää malarian loitolla

Trooppiseen Afrikkaan matkaavien on erittäin tärkeä ottaa malarian estolääkitys, infektiolääkäri Heli Siikamäki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä korostaa. Peräti kymmenen suomalaista on kuluneen kuukauden aikana sairastunut vakavaan falciparum-malariaan. Siikamäen mukaan kukaan heistä ei ollut käyttänyt asianmukaista tehokasta malarian estolääkitystä.

- Kaikki trooppiseen Afrikkaan matkaavat, menivät he sitten kaupunkiin tai maaseudulle, tarvitsevat malarialääkityksen. Trooppisessa Afrikassa malarian riski on todella iso. Malaria on tappava tauti: joka kolmas sairastunut kuolee siihen ilman hoitoa, Siikamäki muistuttaa matkalle aikovia.

Sairastuneista suomalaisista kahdeksan oli ollut lomamatkalla Gambiassa, kaksi työmatkalla Senegalissa. Potilaat ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Kaksi potilasta on joutunut tehohoitoon.

Sairastuneiden joukossa ei ole lapsia.

Siikamäen mukaan Gambiassa tarttuneet tautitapaukset ovat tulleet ilmi kahden viime viikon sisällä. Pelkona onkin, että sairastuneita löytyy vielä lisää. Infektiolääkäri kehottaakin niitä, jotka ovat kuluneen kuukauden sisällä olleet trooppisessa Afrikassa ilman estolääkitystä tai väärän estolääkityksen kanssa, seuraamaan tilaansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos heille nousee kuume, heidän pitäisi heti hakeutua lääkäriin malarianäytteiden ottamista varten. Mitä pidempään oikean diagnoosin ja hoidon alkamisesta kuluu, sitä suurempi riski on saada komplikaatioita ja kuolla.

Siikamäki kertoo, että malarian pääoire on kuume. Tautiin saattaa liittyä lisäksi tyypillisiä flunssan oireita kuten päänsärkyä, jäsenten kolotusta ripulia ja kuivaa yskää.

Malarian loitolla pitämiseen löytyy tehokkaita, jokaisen kukkarolle sopivia lääkkeitä. Siikamäen mukaan klorokiini eli Heliopar on kuitenkin lääke, jonka teho ei riitä Afrikkaan. Itselle sopivimmasta vaihtoehdosta pääsee juttelemaan lääkärin kanssa, sillä estolääkitystä varten tarvitaan aina lääkärin resepti.

Suomessa tulee vuosittain ilmi keskimäärin 20-30 malariatapausta. Tänä vuonna tapauksia on paljastunut jo 32.