Uutiset

Muistoristillä paljastettu laatta kertoo
Naantalista laivaston tukikohtana

TS/Veikko Wahlroos<br />Saaristomeren meripuolustusalueen komentaja, kommodori Tapio Maijala (vas.) ja Panssarilaivojen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Eero Auvinen paljastivat "Naantali laivaston tukikohtana" -muistolaatan Naantalin Kuparivuorella. Laivasto lähti sotaan takana näkyvältä Viheriäistenaukolta.
TS/Veikko Wahlroos
Saaristomeren meripuolustusalueen komentaja, kommodori Tapio Maijala (vas.) ja Panssarilaivojen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Eero Auvinen paljastivat "Naantali laivaston tukikohtana" -muistolaatan Naantalin Kuparivuorella. Laivasto lähti sotaan takana näkyvältä Viheriäistenaukolta.

JAMIE NIEMINEN

Panssarilaiva Ilmarisen tuhoutuminen miinaan ja 271 merisotilaan hukkuminen syyskuun 13. päivänä 1941, oli hirvittävä isku jatkosodassa kamppailevalle Suomelle. Uppoavasta laivasta pelastui 132 miestä. Heistä kolme oli paikalla sunnuntaina Laivaston muistoristillä Naantalin Kuparivuorella pidetyssä pienessä muistojuhlassa.

Samassa tilaisuudessa paljastettiin ristin taakse merenpuoleiselle kalliolle sijoitettu muistolaatta, joka kertoo Naantalista sota-ajan laivaston tukikohtana.

- Näiltä vesiltä panssarilaivat lähtivät sotaan osana sitä kokonaisuutta, joka oli valmiina puolustamaan isänmaatamme. Panssarilaivamme edustivat tuolloin joka suhteessa alansa viimeista tekniikkaa, ja valmiuteen tarvittiin myös osaamista ja tahtoa, jota löytyi alusten miehistöistä, lausui muistotilaisuudessa Saaristomeren meripuolustusalueen komentaja, kommodori Tapio Maijala.

Kohdistaen sanansa veteraaneille Maijala totesi, että Ilmarisen tuho oli merellä raskain menetyksemme.

- Kaiken kaikkiaan sotamme olivat äärimmäinen koettelemus nuorelle kansakunnallemme. Veteraanisukupolvi on ollut valmiina uhrauksiin ja historia on osoittanut, etteivät uhraukset olleet turhia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Myös tänä päivänä nuorisomme on valmis puolustamaan isänmaataan. Meille kaikille on hyvä silloin tällöin hiljentyä veteraanien sankaritekojen äärelle, jotta ymmärtäisimme mihin meidän äärimmäisissä tilanteissa pitää olla valmiita.

Torpedorata ja sotasairaala

Panssarilaiva Ilmarisen uppoamisesta on kulunut 67 vuotta. Naantalin muistoristin kunniamuuriin on hakattu kaikkiaan 357 mereen jääneen, Ilmarisen ohella myös muissa aluksissa palvelleiden sankarivainajien nimet. Panssarilaivojen perinneyhdistyksen tarkoituksena on lisätä talvisodassa ja miinanraivauksessa mereen jääneiden sekä rannikkojoukoissa mereen ja kentälle jääneiden nimet toiseen kunniamuuriin, jonka pystyttämiseen Naantalin kaupunki ja seurakunta osallistuvat.

Taiteilija Valto Vaalikiven suunnittelemassa messinkisessä muistolaatassa on kuvattu Naantalin kirkko ja vaakuna, Suomen Joutsen sekä panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen.

- Tällä kalliolla näkyy vieläkin lenkkejä, joihin emälaivana toiminut Suomen Joutsen oli kiinnitetty vierellään kolme sukellusvenettä. Panssarilaivat partioivat öljysataman edessä Viheriäistenaukolla ja Kultarannan tuntumassa. Muutaman sadan metrin päässä sijainneeseen Sahan laituriin tukeutuivat talvisin miinalaivat, tykkiveneet ja pienemmät sota-alukset, selvitti Naantalin sota-ajan historiaa perinneyhdistyksen puheenjohtaja Eero Auvinen.

- Luonnonmaan toisella puolella oli torpedorata, jossa harjoiteltiin. Luolalanjärven ja meren väliselle kannakselle oli sijoitettu Turun laivastoaseman koulutuspataljoona ja myöhemmin Luolalan oppilaitos muutettiin sotasairaalaksi.

Muistolaatassa on teksti: Naantali toimi laivaston tukikohtana rauhan vuosista jatkosodan päättymiseen asti .

Vieläkin veteraanit muistavat silloisen laivaston pastorin Erkki Kansanahon sanat Viheriäistenaukolla pidetyssä jumalanpalveluksessa: "Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu". Sen jälkeen panssarilaivat nostivat ankkurinsa ja lähtivät sotaan. Vain toinen palasi.

TS/Veikko Wahlroos<br />Tunnelmallinen muistohetki Laivaston muistoristillä. Etualalla panssarilaiva Ilmarisen veteraanit Kalle Saarinen (edessä oik.), Esko Vallin ja Paavo Laitinen.
TS/Veikko Wahlroos
Tunnelmallinen muistohetki Laivaston muistoristillä. Etualalla panssarilaiva Ilmarisen veteraanit Kalle Saarinen (edessä oik.), Esko Vallin ja Paavo Laitinen.