Tyksiin tuodaan pahoinpidelty vauva keskimäärin joka toinen viikko

TS/Jonny Holmén<br />Tyksin lastenklinikan osastolla 411 hoidetaan noin 25 pahoinpideltyä lasta vuodessa. Kuvan vauva ei ole sairaalassa pahoinpitelyn takia.
TS/Jonny Holmén
Tyksin lastenklinikan osastolla 411 hoidetaan noin 25 pahoinpideltyä lasta vuodessa. Kuvan vauva ei ole sairaalassa pahoinpitelyn takia.

ANNE LAITINEN

Tyksissä hoidetaan vuosittain noin 25:tä pahoinpideltyä vauvaa. Ongelma on vielä yleisempi, sillä kaikki tapaukset eivät paljastu.

- Vanhemmat ravistelevat vauvaa, pudottavat, heittävät, hakkaavat, laittavat istumaan kuumaan veteen, polttavat tupakannatsalla, luettelee dosentti Timo Hurme Tyksin lastenklinikalta.

Mustelmien, ruhjeiden ja haavojen lisäksi vauvoilla on todettu kallonmurtumia ja kallonsisäistä verenvuotoa sekä raajojen, etenkin sääri- ja reisiluiden, murtumia. Heille myös annetaan huumaavia lääkkeitä itkun hiljentämiseksi.

- Ravistelu voi aiheuttaa pysyvän vamman tai jopa kuoleman. Ja jos ei tule vammoja, niin ainakin vauva menettää luottamuksen aikuiseen, ja sen tiedetään vaikuttavan depressioon aikuisiällä, sanoo Hurme.

Kun jäljet ovat selvät, ei sairaalassa uskota vanhempien selityksiä hoitopöydältä tai sängyltä putoamisesta.

- Tiedämme tarkkaan, ettei vauvan putoaminen metrin korkeudelta saa aikaan tietynlaisia murtumia, sanoo Hurme.

Joskus väkivaltaa on vaikea havaita.

- Erilaisia vammoja voi tulla luonnollisistakin syistä. Voi myös olla, että kotona on väkivaltaista käytöstä, jota ei päältä päin pysty todistamaan. Lisäksi on lapsen laiminlyöntiä, joka on vielä vaikeampi tunnistaa kuin pahoinpitely, sanoo lastenklinikan ylilääkäri Marja-Riitta Ståhlberg .

Tapauksien määrä kasvanut

Vauvojen pahoinpitelyn arvellaan paljastuvan aiempaa paremmin. Etua on ollut Sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskuksen Stakesin 2003 antamasta ohjeistuksesta viedä kaikki pahoinpitelyepäilyt tutkittaviksi keskussairaaloihin.

Tyksissä tehdyn tutkimuksen mukaan vauvojen pahoinpitelyt lähes kolminkertaistuivat Varsinais-Suomessa 2004-2006. Tähän mennessä ne ovat jo yli kolminkertaistuneet neljän vuoden takaisesta.

Tutkimuksessa selvitettiin 48 lapsen pahoinpitelyä. Yksi heistä kuoli.

Vuoden 2004 aikana Tyksiin tuotiin kuukaudessa keskimäärin 0,6 vauvaa pahoinpitelyn takia, kaksi vuotta myöhemmin 1,7 vauvaa.

- Nyt vauvoja tulee pari kuukaudessa, sanoo Halme.

Sairaalassa vammat tutkitaan perusteellisesti. Sosiaaliviranomaisille tehdään lastensuojeluilmoitus ja poliisiin ollaan yhteydessä.

Hurmeen mukaan vaikuttaa olevan harvinaista, että pahoinpitely jatkuisi sen havaitsemisen jälkeen.

- Ongelmaan on saatu puututtua, se on lohdullista. Toki perheet ovat moniongelmaisia ja kontaktit lastensuojeluviranomaisten kanssa yleensä jatkuvat.

Lapsi jää vaille huomiota

Ensi- ja turvakotien liitto arvioi, että fyysistä pahoinpitelyä kokee prosentti vauvoista. Suomessa syntyy vuosittain 58 000 vauvaa.

Henkisestä kaltoin kohtelusta kärsii liiton mukaan noin neljä prosenttia vauvoista.

Kaltoin kohtelu tarkoittaa hoidon laiminlyöntiä ja lapsen sivuuttamista. Vauvalle ei esimerkiksi osata antaa läheisyyttä eikä hänelle osata puhua, mikä haittaa lapsen kehitystä.

Kaltoin kohtelua on vaikea tunnistaa. Ensi- ja turvakotien liitto ja Turun ensi- ja turvakoti ry järjestivät yli sadan hengen koulutuspäivän Turussa torstaina.

Vauva reagoi huonoon hoitoon nopeasti.

- Lapsi passivoituu, kääntää katseen pois eikä ota kontaktia aikuiseen. Vauvat ovat viisaita - kaltoin kohtelu näkyy heistä nopeasti. Käsi hakeutuu katseen eteen, sanoo Turun ensikodin vastaava ohjaaja Maria Kronlund.

Oireet voivat olla monenlaisia. Lapsi voi esimerkiksi olla sekä jäykkä että veltto, hän voi olla totinen, säpsähtelevä ja nukkua paljon.

Ensi- ja turvakotien liitto varoittaa, että kaltoin kohtelu on yleensä merkki äidin voimien loppumisesta, joka saattaa kärjistyä jopa väkivallaksi.