Liki satavuotias Mannin navetta herätetään uuteen elämään Liedossa

TS/Maija Tammi<br />Navetan isolla vintillä sopisi pistää jalalla koreasti, suunnittelee Anne Moisander. Ari Jämsä rakentaa tikapuita siiloon kiipeämistä varten.
TS/Maija Tammi
Navetan isolla vintillä sopisi pistää jalalla koreasti, suunnittelee Anne Moisander. Ari Jämsä rakentaa tikapuita siiloon kiipeämistä varten.

ELINA MALKAMÄKI

Väsähtäneen näköisen kivitalon uumenista kuuluu ryminää ja paukahduksia.

Miska Vainion , Roni Julinin ja Markus Muhosen sorkkaraudat repivät seinälevyjä entisen navetan perähuoneessa. Aurinko helottaa ja kesäloma painaa päälle, mutta pojat ahertavat hengitysmaskit naamalla paksun pölyn keskellä.

He ja muut talkoolaiset auttavat liki satavuotiasta Mannin navettaa uuden elämän alkuun.

Liedon asemalla olevan rakennuksen viime syksynä kunnalta ostaneen Anne Moisanderin mukaan talo elvytetään naapuruston yhteiseksi keskukseksi.

- Musiikkia, taidetta ja kaikenlaista kulttuuria, visioi Moisander 1 200 neliön tulevaa käyttöä.

Miljöö muuttuu silmissä, mutta tehtävää on rutosti, sen myöntävät talkoolaisetkin. Vuonna 1911 rakennetussa navetassa piti majaansa viimeksi rautakauppa, mutta tilat ovat ehtineet olla tyhjillään hyvän aikaa. Surkeaan kuntoon päässeen talon tyhjentäminen on ollut työlästä.

- Täällä oli hirveästi kaikenlaista roinaa, mutta ei mitään säästämisen arvoista. Pois vietyjen roskalavallisten laskeminen lopetettiin kauan sitten, Moisander virnistää.

Navetta kätkee sisäänsä monenlaista soppea, pienistä kellarihuoneista läpi talon ulottuvaan avonaiseen vinttiin. Talon sydän on L-kirjaimen muotoinen sali, jonka Moisander antaisi nuorille.

- Haaveilen, että tähän tulisi nuorisotila, jossa he voivat istuskella, pelailla ja höpötellä.

Samaa odottaa työmiehiksi tarjoutunut poikakolmikko.

Miska Vainio puuskahtaa, että tyytymättömyys sai heidät mukaan talkoisiin.

- Tällä suunnalla ei ole ollut nuorille tiloja sen jälkeen kun nuorisotalo lakkautettiin.

- Olisi mukava saada joku oleskelupaikka, että ei tarvitsisi huoltsikalla istuskella.

Lantalasta lava ja vintille tanssit

Moisander näkee talovanhuksessa valtavat mahdollisuudet.

- Tänne voisi mahtua esimerkiksi treenikämppiä. Ja tuohon lantalan päälle rakennettaisiin terassi. Se olisi esiintymislava, yleisö tulisi tuonne, hän viittoo kohti takapihan lasittomasta ikkunasta näkyvää heinikkoista aukeaa.

- Ja vanhaan siilotorniin saisi hienon saunan....

Metalliseppä ja huonekalupuuseppä perustavat navettaan pajansa, ja kyselyjä on tullut muiltakin.

- Taidekahvilasta, hemmotteluhuoneesta ja kirpputorista on ollut puhetta, Moisander kertoo.

Etupihalta pääsee betoniluiskaa pitkin ylös navetan ylisille, jossa taivas kurkkii sisään lautojen raosta. Liki 500 neliön vintin varalle on erityisiä suunnitelmia.

- Tässä voi järjestää kesällä tansseja tai vaikka vuokrata paikkaa perhejuhliin, Moisander innostuu.

Ari Jämsä nikkaroi vintin ovensuulla tikapuita, joilla kivutaan tyhjentämään siilon kakkoskerrosta.

Takana on kokonainen työpäivä, mutta miestä ei väsymys paina.

- Täällä on mukava tekemisen meininki. Sitä paitsi tykkään väsätä kaikenlaista, hän hymyilee.

Moisander kehaisee timpurin aikaansaannoksia.

- Talkoot toimivat, kun jokainen saa tehdä sitä mitä parhaiten osaa.

Kaikki kyläläiset saman katon alle

Raivaamisen jälkeen käynnistyy varsinainen remontti, sisä-ja ulkopintojen maalaus ja ikääntyneen tiilikaton kunnostus. Keskeneräisyydestä huolimatta pihalla on keväällä järjestetty jo yksi tapahtuma, ja lisää on luvassa elokuun lopussa osana Lieto-viikkoa.

- Kokonaisuus on valmiina viimeistään vuonna 2011, kun navetta täyttää 100 vuotta, sanoo Moisander.

Navetan toimintaa pyörittää Moisanderin alulle panema yhdistys Rokmanni. Yhteistyötä on viritelty paikallisen omakotiyhdistyksen kanssa. Talkoissa huhkiva Veikko Mörsky yhdistyksestä tuumii, että tukena ollaan.

- Navetta on vaikuttanut houkuttelevalta paikalta, onneksi löytyi joku joka tarttui toimeen, hän kiittelee.

Mörsky uskoo, että yhdistykselläkin voisi olla tiloille käyttöä.

- Ainakin yläkerran tanssivintti vaikuttaa kiinnostavalta. Siitä saa todella hienon, kun vähän miettii valaistusta.

Moisander vakuuttaa, että navetan ovia ei suljeta aikuisilta.

- Kaikenikäisille tätä tehdään, koko kyläyhteisölle.

TS/Maija Tammi<br />Kesälomalaiset Markus Muhonen (kesk.), Roni Julin ja Miska Vainio halusivat olla talkoissa mukana kunnostamassa Mannin navettaa, johon suunnitellaan tiloja nuorisolle.
TS/Maija Tammi
Kesälomalaiset Markus Muhonen (kesk.), Roni Julin ja Miska Vainio halusivat olla talkoissa mukana kunnostamassa Mannin navettaa, johon suunnitellaan tiloja nuorisolle.
TS/Maija Tammi<br />Mannin navetan "uusi emäntä" Anne Moisander (kaiteella istumassa) kiittelee ahkeria talkoolaisia. Olli Kaarnisto (vas.), Lauri Mörsky, Milja Moilanen ja Salla Junkkala kertovat, että jokainen saa tehdä sitä mistä tykkää ja mitä parhaiten osaa.
TS/Maija Tammi
Mannin navetan "uusi emäntä" Anne Moisander (kaiteella istumassa) kiittelee ahkeria talkoolaisia. Olli Kaarnisto (vas.), Lauri Mörsky, Milja Moilanen ja Salla Junkkala kertovat, että jokainen saa tehdä sitä mistä tykkää ja mitä parhaiten osaa.
TS/Maija Tammi<br />Surkeaan kuntoon päässyt Mannin navetta pitää talkoolaiset kiireisenä vielä pitkään. Navetan uutta elämää pyörittävä Rokmanni ry. suunnittelee järjestävänsä siellä tulevaisuudessa esimerkiksi lasten-, nuorten- ja kulttuuritapahtumia.
TS/Maija Tammi
Surkeaan kuntoon päässyt Mannin navetta pitää talkoolaiset kiireisenä vielä pitkään. Navetan uutta elämää pyörittävä Rokmanni ry. suunnittelee järjestävänsä siellä tulevaisuudessa esimerkiksi lasten-, nuorten- ja kulttuuritapahtumia.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.