Huumeena käytetyn lääkeaineen
myynti jatkuu yskänlääkkeissä

ANU VÄLILÄ

Ruotsin lääkelaitos on kieltänyt tavallisen yskänlääkkeissä käytetyn lääkeaineen myynnin. Dekstrometorfaanista eli dxm-nimisestä lääkeaineesta on tullut muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa nuorten muotihuume, joka on johtanut usean nuoren kuolemaan kuluvana vuonna.

Dxm:n väärinkäyttöä esiintyy myös Suomessa. Lääkelaitoksen lääketurvaosaston osastopäällikön Erkki Palvan mukaan lääkeaineen päihdekäyttö on viime vuosina ollut kuitenkin niin vähäistä, ettei aineen myynnin rajoittamista ole pidetty tarpeellisena.

- Seuraamme erilaisten lääkeaineiden väärinkäyttöä myrkytyskuolematilastojen kautta. Niiden perusteella dxm:ää ei ole nähty ongelmaksi. Suomessa on pidetty tärkeämpänä lääkkeen saatavuutta. On haluttu pitää saatavilla ainakin yksi todella yskään tehoava reseptivapaa lääke, Palva sanoo.

Palva muistelee, että Suomessa dxm:ää sisältävien yskänlääkkeiden väärinkäytöstä aiheutui suurempia ongelmia viimeksi 1980-luvulla.

- Väärinkäytön vähentämiseksi yskänlääkkeisiin lisättiin niin paljon sorbitolia, että sen väärinkäyttö tuli käytännössä mahdottomaksi. 1990-luvulla aineen väärinkäyttäjät yrittivät kehittää keinoja vähentää sorbitolin määrää, Palva kertoo.

Saatavana ilman reseptiä Suomessa

Dxm on tavallinen yskänlääkkeissä käytettävä lääkeaine useissa Euroopan maissa. Suomessa lääkeainetta on käytetty yskänlääkkeissä aina 1960-luvulta lähtien. Tällä hetkellä dxm:ää on useissa reseptiyskänlääkkeissä ja yhdessä käsikauppayskänlääkkeessä.

Tanskassa dxm:ää sisältävät yskänlääkkeet muutettiin reseptilääkkeiksi keväällä sattuneiden kuolemantapausten jälkeen. Ruotsissa dxm:ää sisältäviä yskänlääkkeitä ei ole myyty enää 2000-luvulla. Päihdekäyttöön dxm:ää on hankittu netistä.

Palvan mukaan Suomessa ei ole harkittu Ruotsin- tai Tanskan-mallin mukaisia toimenpiteitä.

- Ruotsissa tilanne on hyvin toisenlainen kuin Suomessa, sillä siellä aineella ei ole enää ollut myyntilupaa. Sitä en tiedä, miksi lääkeaine on alun perin jätetty pois yskänlääkkeistä.

- Jos se olisi vedetty pois turvallisuussyistä, siitä olisi noussut iso asia EU:ssa, eikä tällaista ole ilmennyt. En pidä lainkaan mahdottomana, etteikö Ruotsissa olisi ollut jossain vaiheessa samanlainen epidemia kuin Suomessa 1980-luvulla, Palva sanoo.

Dxm on tavallinen yskänärsytystä estävä lääke, joka on rakenteeltaan lähisukua opiaattiyskänlääkkeille. Dekstrometorfaani ei kuitenkaan vaikuta samalla tavalla kuin opiaatti, sillä ei ole tyypillisiä huumausainevaikutuksia.

Normaali annos aikuiselle ihmiselle on noin 30 milligrammaa. Moninkertainen annos saattaa aiheuttaa erilaisia keskushermoston muutoksia, kiihtymystä, hitautta, uneliaisuutta ja hallusinaatioita. Suuri määrä lääkeainetta voi tappaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.