Viitoitusta vaille valmis
muistelupaikka

TS/Jane Iltanen<br />- Hakapellon hautausmaan peruskorjauksen myötä tänne rakentui jo toinen muistelupaikka, esittelee Naantalin seurakunnan talousjohtaja Jorma Koivula.
TS/Jane Iltanen
- Hakapellon hautausmaan peruskorjauksen myötä tänne rakentui jo toinen muistelupaikka, esittelee Naantalin seurakunnan talousjohtaja Jorma Koivula.

SUSANNE HILTUNEN

Naantalin seurakunnan omistaman Hakapellon hautausmaan suurremontti on viittä vaille valmis. Vain viitoitukset ja muutama takorautainen aitaelementti odottavat vielä paikoilleen sijoittelua.

Lähes 15 hehtaarin hautausmaa-alueelle on rakennettu uusi sisääntulotie ja uurnahautalohko. Lisäksi koko hautausmaa on aidattu, siunauskappelin edustaa on kohennettu paremmin liikuntaesteisille sopivaksi ja sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen on rakennettu uusi muistelupaikka.

- Varattuna on myös alue tunnustuksettomalle hautausmaalle, mutta sen rakentaminen ei ole vielä ajankohtaista, kertoo Naantalin seurakunnan talousjohtaja Jorma Koivula .

Vuonna 1984 valmistuneen hautausmaan peruskorjaus alkoi vuosi sitten keväällä ja valmistuu kesäkuun alussa.

Uusi uurnahautalohko otetaan käyttöön elokuun lopussa. Hintaa hankkeelle kertyi yli 1,3 miljoonaa euroa.

- Lopputulos on oikein positiivinen yllätys. Siunauskappelin edusta muuttui täysin ja muistelupaikka antaa omaleimaisuutta, kiittelee seurakunnan tiedottaja Margit Virkkala .

Tarjolla uusia vaihtoehtoja

Hakapellon hautausmaalle haudataan keskimäärin sata vainajaa vuodessa. Vapaana on 500 arkkuhautapaikkaa. Peruskorjauksen myötä uusia uurnahautapaikkoja on 520.

Niiden vieressä sijaitsevia muistolehtopaikkoja on peräti 1 150 kappaletta.

Seurakunnan hauta-asioista vastaavan Heli Ylikleemolan mukaan erilaiset tuhkaamistavat ovat lisääntyneet jatkuvasti. Ainoa vaihtoehto ei ole uurnan hautaaminen.

- Uurnan sisältö voidaan myös levittää ympäriinsä tarkoitukseen varatulle sirotusalueelle, tai uurna voidaan haudata muistolehtoon, jossa tietylle maapalstalle haudattujen nimet kaiverretaan yhteiseen hautakiveen.

Hiljaiseen mietiskelyyn tarkoitetun, uuden muistelupaikan marmoripöydille puolestaan voi sijoittaa kynttilöitä turvallisin mielin. Kivetyllä alueella tulipalon vaara on olematon.

Hautausmaalle muistelupaikan kautta

Perusparannuksen suunnitelleen arkkitehti Bey Hengin mukaan suunnittelussa oli keskeistä se, että hautausmaalle tullaan muistelupaikan kautta. Muistelemisestahan koko hautausmaainstituutiossa on kyse.

Siunauskappelin edessä sijaitsevan arkkukiven luota omaiset voivat itse kantaa vainajan sisälle siunattavaksi.

- Uurnalehtoon suunnittelin punaisesta graniitista joitakin hautakiviä hautapaikoille valmiiksi, koska ilman niitä paikka näyttäisi kovin autiolta tässä vaiheessa, kertoo Heng.

Valmiiden hautakivien hinta vaihtelee 300-800 euron välillä. Omiakin hautakiviä toki saa tuoda, mutta niiden on kokonsa puolesta istuttava maisemaan.

Sirottelupaikan sijainti alueella oli arkkitehdille itsestäänselvyys. Vieressä oli kiva kallio ja reunassa nätti koivu.

- Tuhkaamisen ajatus on yhtyä nopeasti luontoon. Ajattelin, että tässä kallion vieressä se onnistuu nopeasti. Toisaalta, jos kaikki tuhkat sirotellaan, ei hautausmaita enää tarvita, filosofoi Heng.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.