Brahenpuisto palaa alkuperäiseen asuunsa

TS/Jari Laurikko<br />Kaivinkoneet avustivat arkeologeja Brahenpuiston maapohjan avaamisessa maanantaina.
TS/Jari Laurikko
Kaivinkoneet avustivat arkeologeja Brahenpuiston maapohjan avaamisessa maanantaina.

RAMI NIEMINEN

Turun tuomiokirkon vieressä sijaitseva Brahenpuisto entisöidään tämän vuoden aikana melkein vuosisatojen takaiseen asuunsa, kun puuston uudisistutukset alkavat syksyllä. Brahenpuiston jälkeen ensi vuonna uudistetaan Porthaninpuisto ja sen jälkeen näitä pienempi Tuomiokirkkopuisto. Yhteensä puistoihin on tarkoitus istuttaa noin 80 uutta puuta. 24 huonokuntoista tai aikoinaan väärään paikkaan istutettua runkoa kaadetaan tai on jo kaadettu talven aikana.

Brahenpuisto on työmaista suurin. Se muuntuu kaupungin viherlaitoksen käsittelyssä lähes metsämäiseksi puistikoksi. Nurmialueelle istutetaan yhteensä 33 puuta, joilla tuodaan esille puiston alkuperäinen arkkitehtoninen ilme.

- Puuston muotokieli ja rakenne on vuosien saatossa muuttunut ja totuus on, että vanhin puusto rappeutuu. Vanhoja puita pyritään hoitamaan mahdollisimman pitkään, viherlaitoksen puuasiantuntija Aki Männistö kertoo.

Osa puista, kuten viimeinen jäljelle jäänyt korkkipuu, on kansallishistoriallisestikin arvokkaita. Nykyistä jalavakantaa tosin harventaa uusi sienitauti, johon ei tietenkään parisataa vuotta sitten osattu varautua. Uusiin istutuksiin kuuluukin entistä laajempi kirjo puulajeja, jotta mahdolliset taudit eivät pääsisi tuhoamaan niitä epidemioina.

Alkuperäinen puisto puolet pienempi

Männistön mukaan uusiin istutussuunnitelmiin on otettu mukaan vanhoja ideoita 1830-luvulta, jolloin puisto Turun palon jälkeen perustettiin. Esimerkiksi alueen reunaa kiertänyt vanha reunakaari palautetaan entisessä muodossaan, vaikka se jääkin ulkoapäin katsoen puiston uudemman osan sisään.

- Alunperin puisto oli puolet nykyistä pienempi. 1800-luvun lopulla Brahenpatsaan rakentaminen laajensi puistoa ja toi uuden reunakaaren, Männistö luennoi.

Hän myöntää, että osa vuosien varrella tehdyistä korjausistutuksista on epäonnistunut. Talven aikana kaadettujen runkojen joukossa on esimerkiksi aivan terveitä, 1990-luvulla istutettuja puita. Puistoon on myös syntynyt aukkokohtia, joita ei kuuluisi olla ja jotka syksyllä istutetaan peittoon. Uudet puut ovat 8 - 12 vuoden ikäisiä ja noin viisimetrisiä taimia.

Nurmea myllätään neljästä kohtaa

Turun maakuntamuseo aloitti maanantaiaamuna Brahenpuistossa arkeologiset kaivaukset tulevien istutusalueiden kohdalla. Tällä hetkellä puistikossa on aidattu kaksi aluetta tutkijoiden käyttöön. Kesäkuun loppuun kestävissä kaivauksissa kaivinkoneet avaavat nurmikon myös kahdesta muusta kohdasta.

Pintakerrosten lisäksi puiden kohdalla kaivetaan noin metrin syvyyteen asti. Se riittää viemään tutkijat 300 - 400 vuotta taaksepäin historiaan. Syvimmillään kulttuurikerrostumia löytyisi neljään metriin saakka.

- Kaivaukset antavat mahdollisuuden saada selville kuva 1600- ja 1700-lukujen Turusta, maakuntamuseon tutkija Aki Pihlman hehkuttaa.

Kaivauksista odotetaan tietoja esimerkiksi siitä, oliko ennen Turun paloa puistojen kohdalla sijainnut kaupungin keskusta rakennettu täyteen kivitaloja. Yhtä lailla voidaan selvittää, koska silloisen kaupungin kadut on kivetty.

Maanantain tutkimuksissa heti nurmikon alta alkoi paljastua tiilimurskaa sekä muita merkkejä rakennuksista ja asutuksesta. Arkeologit kaivoivat esiin muun muassa yksittäisiä eläinten luita ja lasikeramiikkaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.