Kotimaa

Ala-Nissilä haikailee
työreformin perään

Lehtikuva<br />Keskustan entinen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä käy kirjassaan läpi elämäänsä Loimaan Kurittulasta Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen Luxemburgiin.
Lehtikuva
Keskustan entinen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä käy kirjassaan läpi elämäänsä Loimaan Kurittulasta Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen Luxemburgiin.

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Keskustan entinen kansanedustaja, Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa nykyisin vaikuttava loimaalainen Olavi Ala-Nissilä haikailee vielä puolueensa 1990-luvulla valmisteleman parjatun työreformin perään. Työreformin valmistelussa talouspoliittista työryhmää vetänyt Ala-Nissilä näkee kovan kohun saattelemana upotetussa ohjelmassa paljon hyvää ja toivoo uudessa kirjassaan, että syväsukeltaja voisi hakea sen Atlantin pohjasta, sillä siitä voi vieläkin löytyä ideaa yhteiskunnan kehittämiseen ja hyvinvoinnin turvaamiseen.

Työreformi joutui sosiaalidemokraattien ja SAK:n hyökkäysten kohteeksi. Kun keskusta ei noussut vuoden 1999 vaaleissa suurimmaksi puolueeksi eikä päässyt hallitukseen, reformi haudattiin.

- Monia työreformin ajatuksia on jälkeenpäin kuitenkin toteutettu. Paikallinen sopiminen on edennyt, verotuksessa on toimittu työreformin linjaamaan suuntaan, sosiaaliturvaa on uudistettu ja yrittäjäpolitiikassa on saatu paljon hyvää aikaan. SAK:n Matti Huutola esitti jo reformissamme lanseerattua ideaa SAK:n työttömyyskassojen yhdistämisestä, Ala-Nissilä kirjoittaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän kertoo myös keskustalaisten juonesta, jolla varallisuusveron poisto saatiin uitetuksi tupon kylkiäiseksi. Keskusta ajoi varallisuusveron poistamista, kun verotusta remontoitiin Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisen hallituksen aikana. Hallituskumppani Sdp oli poistoa vastaan.

Keskustalaiset vihjaisivat elinkeinoelämän ylimmälle johdolle, ettei asiasta taida tulla mitään osana veropolitiikkaa, mutta se voisi onnistua tupon yhteydessä. Se kytkettiinkin vuoden 2004 tupoon aivan loppumetreillä, mikä herätti paljon porua sosiaalidemokraattien keskuudessa.

Keskustan veroasiantuntijana toiminut Ala-Nissilä arvostelee kirjassaan sosiaalidemokraatteja veropoliittisen erityisosaamisen puutteesta Anneli Jäätteenmäen (kesk) hallitusohjelmaa muokattaessa. Keskusta vei oman mallinsa neuvotteluihin aina uudelleen ja voitti lopulta väsyttämällä.

Kirjassaan Ala-Nissilä käy läpi vaiheitaan lapsuudenkodistaan Loimaan Kurittulasta Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen Luxemburgiin. Kirja sisältää poliittisen ohjelmajulistuksen lisäksi anekdootteja tapaamisista niin politiikan huippunimien kuin tavallistenkin ihmisten kanssa.

Olavi Ala-Nissilä: Elämä on joukkueurheilua. 198 sivua. Kustantaja Kustannus HD.