Brahenpuiston kuusi jalavaa poikki ja pinoon

TS/Tuula Heinilä<br />Reilusti yli satavuotiaan jalavan kaato aloitettiin karsimalla oksat ja katkaisemalla latva, joka oli sienitaudin jäljiltä laho.
TS/Tuula Heinilä
Reilusti yli satavuotiaan jalavan kaato aloitettiin karsimalla oksat ja katkaisemalla latva, joka oli sienitaudin jäljiltä laho.

LEENA KORJA-KASKIMÄKI

Ensin oksat, sitten latva ja lopulta tyvestä poikki ja pinoon. Turun Brahenpuiston puuston uudistus pyörähti käyntiin eilen. Ensimmäisenä moottorisaha puraisi vastapäätä Åbo Akademia kohonnutta, 1800-luvun lopulta peräisin ollutta jalavaa, jotka kaatui metsureiden reilun tunnin aherruksen jälkeen.

Kuluvan vuoden urakasta kaatui maanantaina kuusi jalavaa, tiistaiksi jäi vielä kaksi. Kaadettujen ja kaadettavien tilalle istutetaan jalavien lisäksi vaahteroita sekä yksi kaukaasian siipipähkinä. Uudistusohjelmassa on tarkoitus kaataa noin 20 puuta ja istuttaa 80 uutta tilalle.

Jalavanpakuri tekee tuhojaan

Vanhat jalavat ovat kaatolistalla, koska niihin on pesiytynyt jalavanpakuri-niminen aggressiivinen sienitauti. Tauti on yleistynyt rannikkokaupunkien vanhoissa jalavissa. Muissa vanhoissa puissa ei tätä ongelmaa ole, ei myöskään eilen kaadetuissa kolmessa nuoressa jalavassa, jotka kaatuivat puiston arkkitehtuurin vuoksi.

Turun kaupungin viherlaitoksen puuasiantuntijan Aki Männistön mukaan kyseinen sienitauti aloittaa vaelluksensa puun latvasta ja raunioittaa puun ennen pitkää. Niin nytkin: suuri jalava oli sananmukaisesti latvastaan laho, mutta jäljelle jäänyt suuri kanto sen sijaan terve. Jo aiemmin samaisesta puusta on jouduttu karsimaan suuria, saman sienitaudin riivaamia oksia.

Arkeologit kurkistavat kantojen alle

Kaatuneen jalavan tilalle istutetaan ensi lokakuussa uusi jalava. Sitä ennen jäljelle jäänyt kanto poistetaan ja sen alle kurkistavat arkeologiset tutkijat jo huhtikuussa. Näin on tarkoitus tehdä kaikkien kaadettavien puiden sijoilla.

Kolmivuotinen uudistus etenee ensi vuonna Brahenpuiston grillikioskin takana kasvaviin puihin. Myös Uudenmaankadun toisella puolella sijaitsevan Porthaninpuiston puita uusitaan ensi vuonna.

Lisäksi alkuperäinen Brahenpuisto tuodaan esiin istuttamalla puiston vanhalle kaarelle saarneja. Esimerkiksi Pietari Brahen patsas kukkaistutuksineen on uudisaluetta eikä kuulu alkuperäiseen Brahenpuistoon. Tuomiokirkkopuistoon on tarkoitus siirtyä vuonna 2010.

Rahaa koko ohjelmaan on laskettu kuluvan 700 000 euroa. Männistö uskoo sen riittävän, sillä summa on hänen mukaansa laskettu kauhuskenaarion pohjalta, sen mukaan, että kaikkiin töihin menisi kaikkein pisin mahdollinen aika.

Toisin kuin monen muun kaavaillun kulttuuripääkaupunkihankkeen puistojen uudistus pitäisi olla valmis juhlavuonna 2011. Männistön mukaan puustosta on tarkoitus tehdä tiedotusmateriaalia niin kaupunkilaisille kuin turisteillekin.

Puuaines tarkasti hyötykäyttöön

Kaatuneiden jalavien rungot eivät suinkaan mene kaatopaikalle tai polttopuuksi, sillä ottajia upeille rungonpätkille riittää. Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelma käyttää puuta veistomateriaalina.

Puuta halajaa myös saman opinahjon muotoilukoulutusohjelma, jonka opettaja Hannu Parkkamäki seurasi suuren jalavan kaatumista.

- Jalava sopii opetusmateriaaliksi ja sorvattavaksi. Se kestää hyvin kosteutta, joten siitä voitaisiin tehdä kosteiden tilojen tasoja. Jalavan värin vaihtelu tekee kuvioinnista elävän ja tuo puulle erilaisia vivahteita, Parkkamäki kertoo.

Hän haluaisi käyttää jonkun rungonpätkän puistonpenkkiin, joka sitten palautettaisiin synnyinsijoilleen Brahenpuistoon.

Männistön mukaan laho puuaines päätyy kovakuoriaisten iloksi sinne, missä jaloa lahopuuta kaupungin alueella ei nyt ole. Paikat määrittelevät Metsähallitus ja ympäristönsuojelutoimisto.

TS/Tuula Heinilä<br />Vaikka kaadetun jalavan latva oli laho, jäljelle jäänyt kanto ja tyvi olivat pysyneet terveinä.
TS/Tuula Heinilä
Vaikka kaadetun jalavan latva oli laho, jäljelle jäänyt kanto ja tyvi olivat pysyneet terveinä.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.