Päätös sokeritehtaan jatkosta toi makean hymyn naamalle

TS/Jorma Pihlava<br />Makee juttu! Sucroksen toimitusjohtaja Päivi Paakkarinen ja Säkylän sokeritehtaan työsuojeluvaltuutettu Seppo Henriksson eivät peitelleet iloaan.
TS/Jorma Pihlava
Makee juttu! Sucroksen toimitusjohtaja Päivi Paakkarinen ja Säkylän sokeritehtaan työsuojeluvaltuutettu Seppo Henriksson eivät peitelleet iloaan.

JORMA PIHLAVA

Pitkä piina Säkylän sokeritehtaalla päättyi perjantaina Sucros Oy:n toimitusjohtajan Päivi Paakkarisen saavuttua kertomaan, että juurikassokerin tuotanto Suomessa jatkuu. Asiasta tiedotettiin ensin tehtaan henkilöstölle.

Tilaisuuden tunnelmasta kielinyt reipas taputuskonsertti kantautui vaivatta kokoussalin ulkopuolellekin.

- Hyvä tunnelma. Täällä on eletty epävarmuudessa siitä asti kun alettiin keskustella kumpi Suomen sokeritehtaista suljetaan, tiivisti tunteet Säkylän sokeritehtaan työsuojeluvaltuutettu Seppo Henriksson .

Reilut 35 vuotta sokeritehdasta palvellut Henriksson sanoi odottavansa levollisempaa tulevaisuutta, että seuraavat seitsemän vuotta saataisiin työskennellä ilman spekulaatioita.

Päätös tietää maailman pohjoisimman juurikassokeritehtaan työpaikkojen säilymistä. Säkylän tehtaalla työskentelee ympärivuotisesti 70 henkeä, lisäksi käyntikaudella noin 40 kausityöntekijää. Tehtaan välilliset työllistämisluvut ovat etenkin käyntikaudella isoja: esimerkiksi kuljetusten lasketaan tuovan syksyisin toimeentulon 350-400 kuljettajalle.

Viljely keskittyy lähemmäksi Säkylää

Myös toimitusjohtaja Päivi Paakkarinen sanoi olevansa iloinen ja huojentunut ilmoittaessaan, että Sucros Oy ja sen omistajat Danisco A/S ja Lännen Tehtaat Oy ovat päättäneet jatkaa juurikassokerin tuotantoa Säkylän tehtailla.

Paakkarinen antoi ensimmäisen tunnustuksen tilanteen myönteisestä ratkeamisesta viljelijöille, jotka halusivat sitoutua riittävän juurikasmäärän tuottamiseen. Halukkaita viljelijöitä ilmoittautui lopulta lähes 1 100.

Muutama heistä on uusia. Sucros saa vähän enemmän juurikasta kuin se tarvitsee tämänvuotisen 80 999 sokeritonnin tuottamiseen.

Viljely keskittyy lähemmäs Säkylää, mikä Sucroksen tavoitekin oli. Keskimääräinen viljelyetäisyys on 90 kilometriä kun se ennen oli 110 kilometriä. Kymmenen prosenttia sokerimäärästä tulee kuitenkin edelleen yli 160 kilometrin takaa. Sucros on pitänyt tätä takarajana.

Juurikkaan kokonaisviljelyalaksi tulee 14 400 hehtaaria. Viljelijän keskimääräinen juurikasala nousee vajaasta 11 hehtaarista yli 13 hehtaariin.

Viljelystä luopuviksi ilmoittautui 805. He leikkaavat Suomen sokerituotannosta yhteensä liki 28 000 tonnia.

Eniten luopujia oli Itä-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla.

Valtiovallan tuki on välttämätön

Sucroksen maatalousjohtaja Matti Kukkola kertoi, että viljelysopimukset on tehty kahdeksi vuodeksi.

Tämän jälkeen on tarkoitus tehdä kaksi kahden vuoden mittaista jatkosopimusta ja päättää seitsemän vuoden kausi yksivuotiseen sopimukseen.

- Tähän Sucros sitoutuu, jos viljelijätkin sitoutuvat. Pitemmälle ei ratkaisuja ole tehty, Paakkarinen totesi.

Ilman valtiovallan tukea sokeritehdas ei kuitenkaan pyöri. Kansallista tuotantotukea tarvitaan 350 euroa hehtaarille. Tämän rinnalle on valmisteltu miljoonan euron suuruista kuljetustukea (de minimis), jonka kestoaika on toistaiseksi avoin.

- Tuki on välttämätöntä, jotta tuotanto olisi kannattavaa. Kyseessä on yhteinen Sucroksen, viljelijöiden ja tuottajajärjestöjen sekä valtiovallan yhteinen tavoite, Paakkarinen sanoi.

Myös kunnassa nousi ilo pintaan

Perjantain onnellisiin kuuluu myös Säkylän kunnanjohtaja Jari Rantala .

- Viljelijöiden aiemmat päätökset sekä teollisuuden nyt tekemä päätös on Säkylän kunnan, seudun sekä koko Satakunnan kannalta erittäin myönteinen, hän ylisti ja totesi sokerintuotannon jatkumisen entisestään vahvistavan Säkylälle ja seutukunnalle tärkeää elintarvikealaa.

Rantala arveli päätöksen luovan uutta positiivista ilmapiiriä koko yrityskentälle.

- Sokerituotannon jatkuminen Säkylässä vaikuttaa merkittävästi myös kunnan verotuloihin, muistutti kunnanjohtaja vielä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.