Koijärveltä hallituksen vasempaan laitaan

TS/Veikko Wahlroos<br />Vuonna 1979 Koijärven suojelijat estivät järven kuivatuksen, mistä sai alkunsa vihreä liike.
TS/Veikko Wahlroos
Vuonna 1979 Koijärven suojelijat estivät järven kuivatuksen, mistä sai alkunsa vihreä liike.

Turun Sanomat, Forssa

- Kyllä varmaan olivat hirveän vihaisia, Anni Sinnemäki arvailee viljelijöiden tuntemuksia, kun Koijärven suojelijat 1979 estivät järven kuivatuksen.

Anni Sinnemäki on ensimmäistä kertaa Koijärvellä. Perushelsinkiläinen Sinnemäki oli viisivuotias, kun maaseudun syvässä syvässä etelässä alkoi kuohua. Luonnonsuojeljat asettuivat vastahankaan ja kiistivät hämäläistalonpoikien oikeudet tehdä mailleen ja vesilleen niin kuin sukupolvesta toiseen oli tehty.

Forssan ympäristösihteeri Niina Salminen-Åberg ohjaa tapahtumapaikan ytimeen. Taakse jäävät ministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk) kotitalo ja tila.

Sinnemäki etenee reippaasti, riitteinen kesantopelto murtuu kansanedustajan kumisaappaiden alla, kun hän ohittaa ruostuneen perunannostolaitteen ja rei´ille ammuttu autonromun. Pelto ja kiviaita ylitetään aikailematta. Metsässä tahti tasaantuu.

Sinnemäki hämmästelee uudelleen tunteiden voimakkuutta kuullessaan, että vieläkin osa järven rannoista on yksityisillä. Valtio joutunee käyttämään pakkoa. Vapaaehtoisiin kauppoihin ei ole 30 vuodessa pystytty.

- Kysymyksessä oli murtaa senaikaista poliittista keskustelua. Sekä päätöksiä että tapaa, jolla päätöksiä tehtiin.

Sinnemäki silmäilee betonista Iines-patsasta, joka vartioi laskuojan penkalla suojelijoiden padon jäänteitä. Salminen-Åbergin mukaan patoa on joskus salaa vahvistettu. Sinnemäki ei heitä kiveä kasaan.

Oikea pato pitää 237 hehtaarin suojelualueella olevan järven pinnan määrätyllä korkeudella. Sinnemäki varoo putoamasta virtaavaan veteen. Järvellä on havaittu 41 lintulajia vuonna 2005. Nyt tammikuussa lähes kokonaan umpeen kasvanut järvi on autio.

Koijärveltä sai alkunsa vihreä liike. Koijärvi oli Sinnemäen mukaan "symboli". Liikkeestä on tullut puolue ja ympäristöstä on tullut yleistä poliittista omaisuutta..

Sinnemäen mielestä Suomeen mahtuu suomenkielinen puolue, joka ei ole oikeistolainen, vasemmistolainen eikä arvokonservatiivinen. Sinnemäki vastaa kysymyksellä kysymykseen, miksi ja missä vihreitä tarvitaan.

- Mikä muu puolue on sellainen, jolla on vahva sitoutuminen oikeudenmukaiseen tulonjakoon, joka ei ole konservatiivinen vaan arvoliberaali ja kunnianhimo ympäristöpolitiikassa on vahva.

-  Jos tällä hallituksella on vasen laita, se olemme me. Jossain muussa hallitusvaihtoehdossa emme ehkä olisi.

TS/Mauri Ratilainen<br />Koijärvellä vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki katseli betonista Iines-patsasta, joka vartioi laskuojan penkalla suojelijoiden padon jäänteitä. Sinnemäki oli viisivuotias, kun Koijärvellä aikoinaan tunnelmat kuumenivat.
TS/Mauri Ratilainen
Koijärvellä vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki katseli betonista Iines-patsasta, joka vartioi laskuojan penkalla suojelijoiden padon jäänteitä. Sinnemäki oli viisivuotias, kun Koijärvellä aikoinaan tunnelmat kuumenivat.