Uutiset

Museovirasto epäilee
brittiväitettä luistelun
suomalaistaustasta

TS/Joel Rosenberg<br />Kivikautta nuorempia luuluistimia on löydetty myös Turun seudulta. Turun maakuntamuseossa olevat luuluistimet ovat peräisin Nauvon Käldöstä.
TS/Joel Rosenberg
Kivikautta nuorempia luuluistimia on löydetty myös Turun seudulta. Turun maakuntamuseossa olevat luuluistimet ovat peräisin Nauvon Käldöstä.

Hanne Yli-Parkas

Luistelu ei välttämättä ole suomalainen keksintö. Laji on saatettu keksiä eri puolilla pohjoista pallonpuoliskoa samoihin aikoihin, joten virallista keksijäkansaa on vaikea nimetä.

Brittitutkijat kertoivat jouluaattona, että luistelu olisi keksitty nimenomaan Suomessa. BBC paljasti Suomeenkin ehtineessä uutisessaan, että maailman ensimmäisten luistelijat olisivat liukastelleet jäisillä suomalaisjärvillä noin 4 000 vuotta sitten. Luistelijoita olisi ollut erityisesti Etelä-Suomen järviseudulla, kuvaili brittitohtori Federico Formenti .

Museoviraston arkeologian osaston suunnittelujohtaja Marianne Schauman-Lönnqvist toppuuttelee kuitenkin innokkaimpia.

- Uutinen kyllä yllätti täälläkin. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä materiaalia brittitutkijat ovat käyttäneet. Museovirastolla ei ainakaan ole tiedossa, että Suomesta olisi löydetty kivikautisia luisia luistimia. Mutta se ei tietenkään sulje sitä pois, että jokin uusi löytö olisi tehty. En siis sano, että uutinen olisi uutisankka, mutta BBC voisi pikkaisen raottaa lähteitään, Schauman-Lönnqvist muotoilee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arkeologia on vaikea tieteenlaji

Schauman-Lönnqvistin mukaan Suomessa käy vuosittain tutustumassa eri kokoelmiin kymmeniä kansainvälisiä tutkijaryhmiä. Voi siis olla, että antropologisissa tutkimuksessa olisi paljastunut esimerkiksi ruoantähteiden ja palaneiden luiden joukosta jonkinlainen luistimeksi sopiva pala.

- En pidä sitä mahdottomana, mutta veikkaan, että pyöräkin on keksitty samaan aikaan eri puolella maapalloa. Jos ihmisiä elää sellaisessa ilmastossa, että vedet jäätyvät, niin siinäpä on sitten ihminen raapinut tukkaansa ja miettinyt, miten hän pääsee ulapan yli ilman venettä, Schauman-Lönnqvist nauraa.

Schauman-Lönnqvist arvelee, että brittiuutinen on väännetty siitä, että Suomesta olisi löydetty vanhin tunnettu luuluistin.

- Mutta sekään ei vielä todista, että luistelu olisi keksitty juuri Suomessa. Onhan laji voitu keksiä vaikka Ruotsissa, mutta sieltä ei ole vain löydetty vanhempaa aineistoa. Arkeologia on siitä vaikea tiede, ettei varmuudella tiedetä mitään olevan olemassa, jos siitä ei ole löydetty todisteita, hän muistuttaa.

Ei aihetta lisätutkimukseen

Luisia luistimia on löytynyt myös Turun seudulta. Schauman-Lönnqvistin mukaan muun muassa Liedon Rähälästä on kaivettu esiin ainakin yksi luinen luistin. Se on kuitenkin huomattavasti nuorempaa perua, sillä Rähälän luistin ajoittuu viikinkiajalle.

Schauman-Lönnqvistin mukaan brittitutkimus ei nostata suuria tunteita Museovirastossa.

- Ei tämä todellakaan aiheuta erityisiä lisätutkimuksia. Mahdollisesti käytävillä kysellään toisiltamme, että onko kellään uutta tietoa aiheesta, hän hymähtää.

Luistimen historiaa tutkineen turkulaisprofessori Tauno Perälän mukaan luistelu alkoi ainakin kolmattatuhatta vuotta sitten pronssikaudella. Tuolloin metsästäjä-kalastajat keksivät sitoa töppöstensä pohjaan hirven sääriluun päästäkseen nopeammin jäätä pitkin saaliin perään.