"Kyse ei ole tiedon puutteesta vaan piittaamattomuudesta"

TS/Jori Liimatainen<br />Markku Ruohonen (vas.), Jarno Vähämäki, Petteri Nouto ja Mikko Silmälä (takana) toteavat maksavansa lupamaksuja mieluusti, sillä hyöty tulee takaisin harrastajille. Rahoilla pidetään huolta kalavesistä.
TS/Jori Liimatainen
Markku Ruohonen (vas.), Jarno Vähämäki, Petteri Nouto ja Mikko Silmälä (takana) toteavat maksavansa lupamaksuja mieluusti, sillä hyöty tulee takaisin harrastajille. Rahoilla pidetään huolta kalavesistä.

ELINA MALKAMÄKI

Metsäryteikön sohjoiseen hankeen on tallautunut polku, joka vie alemmas meren ääreen. Neljän kalamiehen porukka tarpoo kohti jään kirjomia rantakallioita vavat olalla. Taimenet tuntuvat olevan tänään tiukassa, vaikka mistä kohtaa koittaisi.

- Myöhästyimme vähän. Täällä oli jo parikymmentä miestä pitkin rantaa heittelemässä, kun tulimme, harmittelee Jarno Vähämäki . Onneksi liikkeellä ei olla vain saaliin perässä. Muuten hyisessä rantavedessä kahlaaminen voisi tuntua turhauttavalta, kun aalloista nousee kerta toisensa perään tyhjä uistin.

- Se kuuluu välillä asiaan ja siihen pitää vain tottua, Vähämäki virnistää ja nakkaa siiman kaaressa kohti merenselkää.

J.King Fishing Teamiin kuuluva joukko suhtautuu harrastukseensa vakavasti; alamittaiset sintit jätetään rauhaan, mereneläviä ei pyydetä yli oman tarpeen ja ennen kaikkea, tarvittavat luvat maksetaan jämptisti.

Miehet järkeilevät, että maksut ovat kotiinpäin, sillä rahojahan käytetään kalavesien hoitoon, muun muassa uusien kalojen istutukseen.

Salaa kalastavat kiinni sattumalta

- Ihme on miksi niin monet jättävät luvat maksamatta, sillä summa on vain pieni osa harrastuksen mahdollisista kuluista, miettii Petteri Nouto. Hän laskeskelee, että kaksi puolaa kuitusiimaa maksaa saman verran kuin vuoden maksut.

Osakaskuntiensa vapaaehtoisina, valantehneinä valvojina kiertävät Vähämäki ja Mikko Silmälä törmäävät ilman lupia kalastaviin ihmisiin tämän tästä.

Miehet arvelevat, että suurin syy siihen miksei lupapapereita löydy taskusta ei suinkaan ole tiedon puute vaan puhdas piittaamattomuus.

- Varsinkin satunnaisesti kalastavat suhtautuvat asiaan välinpitämättömästi. Yleinen selitys on se, että "käydään vain vähän tossa", Silmälä sanoo.

Säännöllisesti harrastavilla lupa-asiat ovat valvojien kokemusten mukaan yleensä kunnossa. Ammattimaisia salakalastajia he eivät ole maastossa vielä tavanneet.

- Tietysti pistää miettimään, jos joku mökkiläinen kalastaa kolmensadan metrin verkoilla 100 kiloa kuhaa, että mihin ne kaikki menevät. Tuskin omaan pöytään, huomauttaa Nouto väliin.

Luvattomien kalastajien narauttaminen on pitkälti sattuman kauppaa.

- Verkoista tulee useimmiten vihjesoittoja. Muuten partioimme mahdollisuuksien mukaan, Vähämäki kertoo.

Suurempi sakko voisi säikäyttää

Rannoilla tulee välillä eteen hankalia tilanteita, kun ilman lupaa liikkeellä oleva kalamies ei tahdokaan uskoa asian laitaa hyvällä. Vähämäki kaipaisikin täsmennyksiä siihen, miten valvoja saa toimia riketilanteissa.

- Lain mukaan luvatta kalastavan välineet saa takavarikoida, mutta vaikea niitä on väkipakolla lähteä viemään, Vähämäki huomauttaa.

Miesnelikko arvelee, että lupien puuttumisesta rapsautettavan sakon korottaminen voisi toimia pelotteena, vaikka se ei lisääkään kiinni jäämisen riskiä.

- Sanktio pitäisi olla isompi, nyt se on liian pieni.

TS/Jori Liimatainen<br />Osakaskuntansa valantehneen valvojan Mikko Silmälän mukaan kalastuslupa puuttuu tavallisimmin satunnaisesti kalastavilta.
TS/Jori Liimatainen
Osakaskuntansa valantehneen valvojan Mikko Silmälän mukaan kalastuslupa puuttuu tavallisimmin satunnaisesti kalastavilta.
TS/Jori Liimatainen<br />Petteri Nouto ihmettelee, miksi moni jättää kalastusluvat maksamatta vaikka summa ei ole välinehintoihin verrattuna edes järin suuri.
TS/Jori Liimatainen
Petteri Nouto ihmettelee, miksi moni jättää kalastusluvat maksamatta vaikka summa ei ole välinehintoihin verrattuna edes järin suuri.
Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.