Uutiset

Sisätiloihin majoittuneista hiiristä miltei mahdotonta päästä pysyvästi eroon

TS/Markku Lappalainen<br />Kotihiiriä suuremmat metsähiiret ovat yleistymässä. Metsähiiren tunnistaa koon lisäksi suurista korvista ja valkoisesta vatsasta.
TS/Markku Lappalainen
Kotihiiriä suuremmat metsähiiret ovat yleistymässä. Metsähiiren tunnistaa koon lisäksi suurista korvista ja valkoisesta vatsasta.

ANNE SAVOLAINEN

Viilenevät ilmat tuovat hiiret syksyisin sisätiloihin. Talon seinissä ja välikatossa rapisee, eikä uni tule silmään. Hiirenpapanoita löytyy roskakaapista ja koiran kuivamuonasäkin kylkeen ilmestyy reikiä. Asukkaan hermot kiristyvät. Viimeistään siinä vaiheessa, kun asuntoon majoittuneet hiiret ovat nakertaneet talon muoviset vesijohdot poikki, asukas haluaa jyrsijöitä eroon.

Helpotuksesta ei kannata hengähtää vielä siinä vaiheessa, kun ensimmäiset viisi jyrsijää on loukutettu hengiltä.

- Yhtenä syksynä tuttu tutkija pyydysti omalta ullakoltaan yli 50 hiirtä, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tarkastaja Bengt Lindqvist kertoo.

Turun eläinmuseon konservaattorin Ari Karhilahden mukaan tehokkain keino hiirten karkottamiseen on tiheäsilmäinen teräsverkko. Verkko olisi tehokkainta asettaa vuorilaudoituksen alle jo talon rakennusvaiheessa.

- Vanhan talon verkottaminen on vaikeaa. Siinä olisi markkinarako, jos joku kehittäisi rautakaupasta ostettavan verkon vanhoihin taloihin, Karhilahti vinkkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotihiirelle riittää sisäänpääsyyn peukalon pään kokoinen aukko.

Hiiret kiipeävät seiniä pitkin

Talon sisäänpääsyaukkojen tukkiminen ei aina riitä.

Otollisissa olosuhteissa jyrsijät pystyvät hyppimään tikkaita pitkin, myös ulkoseinien kasvillisuus tai karhea tiiliseinä auttaa hiiriä kiipeämään välikattoon ja ullakkotiloihin. Silloin tappoloukot ovat tarpeen.

- En suosittele omakotitaloihin tai saunoihin myrkkyjä. Hiiret voivat kuolla rakenteisiin, ja haju on hirveä monta viikkoa, Lindqvist kuvailee.

Myrkkyjä voi käyttää ulkorakennuksissa, mutta omakotitalossa tai saunassa vain silloin, jos tilat jäävät esimerkiksi kesämökillä talven ajaksi tyhjilleen. Silloin mahdollisesti rakenteisiin jäävät raadot ehtivät kuivua, ja haju haihtuu ennen kevättä.

Myrkkyjen kulkeutumisriski hiiriä syöviin luontokappaleisiin on pieni. Lindqvist toteaa, että nopeasti hajoavat myrkyt aiheuttavat vain harvoin linnuille tai muille myrkkyyn kuolleita hiiriä syöneille eläimille myrkytyksiä.

Äänikarkottimien teho kyseenalainen

Talouksissa, joissa asuu pieniä lapsia ja kotieläimiä, myrkyt ja loukut eivät ole houkutteleva vaihtoehto. Äänikarkottimien teho on kyseenalainen, sillä hiiret tottuvat ääniin nopeasti. Kalliimpien laitteiden ääniasetuksia pystyy säätämään, mutta kovaäänisen laitteen käyttäminen ei ole asuntalossa miellyttävää.

Elävänä hiiriä pyydystäviä loukkoja käyttäviä Karhilahti muistuttaa eläinsuojelulaista, joka edellyttää loukon kokemista kerran vuorokaudessa.

- Elävänä pyydystetty hiiri on lopetettava kovalla iskulla niin, että se kuolee heti, Karhilahti opastaa.

Helläluonteisimmat voivat kuljettaa hiiren monen kilometrin päähän ja vapauttaa luontoon.

Elävänä pyydystettyjä hiiriä on suositeltu tapettavaksi pakokaasulla. Karhilahti kehottaa tarkastamaan, että auto on vanhanmallinen.

- Katalysaattoriauton pakokaasulla hiiri kypsyy nopeammin kuin kuolee, Karhilahti toteaa.

Hiiriongelma on pahimmillaan loppusyksyllä, talvisin hiiret rauhoittuvat rapisemaan sisätiloissa. Keväällä hiiret siirtyvät ulos, mutta seuraavana syksyllä ralli alkaa uudelleen.

TS/Kalle Ipatti<br />Hiiri on verrattoman taitava kiipeämään. Vain täysin sileä ja liukas seinä on jyrsijälle mahdoton. Ruokakaappiin päässeen hiiren jäljiltä kannattaa ruuat heittää pois, sillä hiiren ulosteissa on salmonellavaara.
TS/Kalle Ipatti
Hiiri on verrattoman taitava kiipeämään. Vain täysin sileä ja liukas seinä on jyrsijälle mahdoton. Ruokakaappiin päässeen hiiren jäljiltä kannattaa ruuat heittää pois, sillä hiiren ulosteissa on salmonellavaara.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit