Kotimaa

Autoton elämä vaatii lapsiperheeltä kekseliäisyyttä

TS/Marttiina Sairanen<br />Kristiina Tiihonen (vas.) sekä Amanda, Viljam, Emilia ja Gunnar Högnäs eivät tarvitse yksityisautoa. Taustalla olevaa tallia käytetään polkupyörien, potkukelkkojen, suksien ja pulkkien varastona.
TS/Marttiina Sairanen
Kristiina Tiihonen (vas.) sekä Amanda, Viljam, Emilia ja Gunnar Högnäs eivät tarvitse yksityisautoa. Taustalla olevaa tallia käytetään polkupyörien, potkukelkkojen, suksien ja pulkkien varastona.

SALLA TUOMOLA

Turkulaiset Gunnar Högnäs ja Kristiina Tiihonen käyvät hyvänä esimerkkinä ihmisistä, jotka omien valintojensa ansiosta kuormittavat ilmastoa mahdollisimman vähän. Nelilapsisessa perheessä ei koskaan ole ollut henkilöautoa, sillä kumpikaan vanhemmista ei omista ajokorttia. Päätökseen vaikuttivat aikoinaan ekologinen ajattelu ja yksityisautoilun kiinnostamattomuus.

Högnäs kertoo, että hänen ratkaisunsa tulla toimeen ilman ajokorttia syntyi oikeastaan jo lapsuudenkodissa Kristiinankaupungissa.

- Asuimme kantakaupungissa, ja pienessä keskustassa ei tarvinnut autoa. Bussilla pääsi tarvittaessa hyvin. Kummallakaan vanhemmallani ei ollut ajokorttia, joten yksityisautoilun mallia ei saanut kotoa, miettii Högnäs.

Sitä vastoin hänen isoisänsä oli taksikuski, joka omisti myös Alavetelin ensimmäisen linja-auton. Muutamia ajotunteja Högnäsin isä otti isältään, mutta ajokorttia hän ei koskaan tullut ajaneeksi.

- Ajokortti ei ollut ajankohtainen silloinkaan, kun muutin Turkuun opiskelemaan. En tarvinnut autoa, eikä minulla olisi ollut siihen varaakaan. 1970-luvun lopulla kiinnostuin ympäristöasioista, ja vähitellen ajatteluni muuttui hyvinkin ideologiseksi, Högnäs kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mitä kaikkea ilman ihminen tulee toimeen

Nuoruuden jyrkkyydessään mies ajatteli, että ihmisten holtiton ympäristön saastuttaminen ei voi jatkua loputtomiin.

- Tosin nykypäivänä on enemmän teknisiä ratkaisuja, jotka säästävät ilmastoa. Uudet autot ovat myös puhtaampia.

Vihreä ajattelu meni Högnäsin nuoruudessa niin pitkälle, että pikkuveljensä kanssa hän kokeili, miten kaupunkiympäristössä ja omassa elämässä voi elää mahdollisimman ekologisesti.

- Kämppiksinä testasimme, mitä kaikkea ilman ihminen tulee toimeen. Olin esimerkiksi vuoden kuuntelematta levyjä, vaikka musiikki on minulle hyvin tärkeää, Högnäs hymyilee.

Hän myöntää, että ideologia on pehmennyt vuosien aikana, mutta kun autottomalle tielle aikoinaan lähti, sille myös jäi.

- On edelleen jännä nähdä, pärjääkö iso perhe ilman autoa, etenkin, kun muutimme omakotitaloon. Autoton elämäntapa on myös haaste.

Tiihonen ei saanut mallia autottomuuteen kotoaan, sillä hänen molemmilla vanhemmillaan ja kolmella siskollaan on kaikilla ajokortti. Autolla ajaminen ei vain kiinnostanut nuorta naista.

- Kun tapasin Gunnarin, jolla päätökseen vaikutti vahva ideologia, valintamme sopivat hyvin yhteen. Uskon, että voisin olla sitäpaitsi vaaraksi liikenteelle, Tiihonen naurahtaa.

Lapset omatoimisiksi pienestä pitäen

Toki autoton elämä vaatii nykyaikana kuusihenkiseltä perheeltä kekseliäisyyttä ja vaihtoehtoisia toimintamalleja. Lapset on opetettu jo varhaisessa vaiheessa käyttämään omatoimisesti bussia ja pienempänä heidät kuljetettiin kouluun ja harrastuksiin pyörällä. Perheen kuopus, Viljam , 7, kulkee koulumatkansa Hannunniitusta Kerttulin alakouluun edelleen isänsä pyörän perässä olevassa vaunussa.

- Pyörän selässä ja bussilla kaupunki tuli aivan eri tavalla tutuksi. Lisäksi joutui ottamaan selvää aikatauluista ja linjoista. Jos lapsen vei bussilla vaikka harrastukseen, odotellessa saattoi tutustua ympäristöön tekemällä pienen kävelylenkin, Högnäs kertoo.

Kun perhe vuonna 2003 muutti Halisista nykyiseen kotiinsa Hannunniittuun, elämä helpottui huomattavasti, sillä ruokakaupat ovat paljon lähempänä ja niitä on paljon.

- Kaupassakäynti on työteliäs urakka. Halisissa asuessa sateella ja loskasäällä sitä tuli välillä kiroiltuakin, Tiihonen hymyilee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kaikkeen kuitenkin sopeutuu. Muuton yhteydessä hankimme polkupyörään peräkärryn, mikä auttaa kauppareissulla. Ja pyöräillessä saa arkipäivän liikuntaa, Högnäs lisää.