Ilkeiksi
työnantajaa
kohtaan

Turun Sanomat, Helsinki

Tehyn valtuuston jäsenten keskuudessa valmius mahdolliseen lakkoon on kova. Ilkka Pernu Jyväskylästä sanoi, että " kun neuvottelemalla ei päästä eteenpäin, niin silloin pitää miettiä voimakkaampia keinoja".

- Tällä hetkellä meillä on hyvä lakkovalmius, jos sitä pitää käyttää. Kyllä nyt on ilmassa iso riski, että hoitajat käyvät ilkeiksi työnantajaansa kohtaan, eivät potilaita kohtaan, Pernu sanoi hylkäyspäätöksen jälkeen.

Hän muistutti, että nykypäivänä ammattijärjestöt käyttävät myös monia muita sellaisia toimia, joissa tuotantoa pysäytetään ilman lakkoa. Lakko on Pernun mukaan kuitenkin hyvin todennäköinen.

Turkulaisen Mirja Hovirannan kätilön palkka on noin 1960 euroa kuukaudessa. Tavoitteena olisi nostaa tehtäväkohtainen palkka noin 2 500 euron paikkeille.

- Se 500 euroa olisi nätti raha, jota on harvoin on nähty, Hoviranta pohdiskeli. Hän uskoo, että valtaosa hoitajista on innostuneesti myös mahdollisessa työtaistelussa mukana.

- Varsinkin nuorilla on nyt sellainen tunne, että nyt tai ei koskaan, arvioi kentän tilannetta vaasalainen Kim Berg .

- Nyt valtiolla on selkeästi parempi tilanne kuin 1995, kun viimeksi jouduttiin lakkoon. Jos nyt ei ole varaa parantaa hoitoalan palkkoja, niin sitten ei ole ikinä, Berg sanoi.