Rotavirusrokote tulossa seuraavaksi Suomen rokotusohjelmaan

Rotavirukselta suojaavaa rokotetta esitettäneen seuraavaksi Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan. Ohjelmaa on tarkoitus laajentaa seuraavan kerran vuonna 2009.

Valmistumassa olevan arvion mukaan rokotuksella saatavat hyödyt kattaisivat siitä aiheutuvat kustannukset, sanoo Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi. Pikkulasten rokotussuoja rotavirusta vastaan säästäisi vuositasolla noin 2 000 sairaalajaksoa, 1 300 poliklinikkakäyntiä ja 6 000 terveyskeskuskäyntiä. Sillä vältettäisiin myös pari kuolemantapausta kolmessa vuodessa.

Tyrkyllä neljä uutta rokotetta

Rokotusohjelmaan on tällä haavaa tyrkyllä neljä uutta rokotetta. Rotavirusrokotteen lisäksi vuoroaan odottaa vesirokkorokotus, pneumokokkirokotus sekä papilloomavirusrokote. Asiantuntijaryhmillä on parhaillaan arvioitavinaan näistä kolme. Lähiaikoina selvitetään myös laajalla tutkimuksella, miten papilloomaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa voitaisiin parhaiten vähentää, sanoo Kilpi.

Rotavirusrokotteen ottaminen mukaan rokotusohjelmaan maksaisi noin vajaat viisi miljoonaa euroa vuodessa eli vajaat puolet siitä, mitä nykyinen rokotusohjelma maksaa kokonaisuudessaan. Vesirokkorokotuksen kustannukset ovat samaa luokkaa, ja pneumokokkirokotuksen taas saman verran kuin koko nykyinen rokotusohjelma yhteensä.

Papilloomavirusrokotteen kustannukset riippuvat paljolti siitä, rokotettaisiinko sillä sekä pojat että tytöt. Tätäkin asiaa selvitetään lähiaikoina alkavassa Kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa.

Rokote annetaan suun kautta

Rotavirus on yleisin pienten vauvojen vaikean ripulin ja oksentelun aiheuttaja Suomessa. Yleisimmin rotavirusripuliin sairastuvat 6-18 kuukauden ikäiset lapset, mutta vanhemmatkin lapset voivat tautiin sairastua.

Rotavirustartunta on rankka kokemus erityisesti pienille vauvoille. Se voi aiheuttaa vakavan kuivumisen ja silloin tarvitaan sairaalahoitoa. Virukseen tehoavaa lääkehoitoa ei ole.

Heikennettyä elävää virusta sisältävä rotavirusrokote annetaan suun kautta. Se voidaan tiputtaa vauvan kielelle, joten pistoksia ei tarvita.