Kiistely palkoista jatkuu monilla aloilla kiivaana yli viikonlopun

Neuvottelut uusista työehtosopimuksista jatkuvat monilla aloilla yli viikonlopun. Viime hetken kiireitä aiheuttaa se, että voimassa oleva tulopoliittinen sopimus päättyy sunnuntaina.

Suurin osa aloista jatkaa istuntojaan kuitenkin ensi viikollakin. Sopimukseton tila voi tosin nostattaa lakkouhkauksia.

Tehy ratkaisee lauantaina, hyväksyykö se kuntien henkilöstöä koskevan palkkaratkaisun. Jos liiton 60-jäseninen valtuusto hylkää sen, edessä on hoitoalan lakko.

Jos valtio ja koko kuntasektori hyväksyvät neuvottelutuloksen, työsopimusten piiriin tulee 428 000 kunta-alan ja 124 000 valtion työntekijää ja toimihenkilöä.

Valtion osapuolet neuvottelivat jälleen perjantaina. Sitä pidettiin aiemmin jo takarajana, mutta tapaamisia päätettiin sopia koko ensi viikoksi.

Sunnuntaina neuvottelevat useat merkittävät alat, kuten ravintoloiden ja hotellien työntekijät sekä teknologiateollisuuden STTK:laiset toimihenkilöt. Jälkimmäiset ovat asettaneet sovittelussa olevien kiistojen takarajan ensi viikon lauantaihin.

Yli 200 000-jäsenisen SAK:laisen Palvelualojen ammattiliiton Pamin sopimukset ovat pääosin auki, kuten myös STTK:laisen 125 000-jäsenisen Toimihenkilöunionin.

Akavalaisia ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n keskuslakkotoimikunta valmistelee painostustoimia mm. mainoskampanjalla ja yli sadalla kenttätapahtumalla.

Lakkovalmiudet on viritetty mm. akavalaisten suunnittelu- ja konsulttialoilla. Työnantajajärjestöt SKOL ja ATL eivät ole halukkaita suostumaan YTN:n vaatimiin tuntuviin palkkojen tasokorotuksiin.

YTN:n mukaan alan palkkataso on pysyvästi kahdeksan prosenttia alle teollisuuden vastaavien tehtävien. Sen lisäksi tavoitelistalla on yleisen linjan mukainen 10 prosentin korotus.

Ylempien toimihenkilöiden vaatimuksiin kuuluvat rahan lisäksi työaikapankki ja työehtosopimusten saanti myös niille akavalaisille, joilta se puuttuu.

YTN:n jäseniä ovat akavalaiset liitot, joissa on lähes 120 000 jäsentä. Yli puolet on sopimusten piirissä.