Kurjet lähtivät satojen lintujen parvina

TS/Miska Puumala<br />Suomesta kurkien muuttomatka suuntautuu Keski-Euroopan kautta Pohjois-Afrikkaan.
TS/Miska Puumala
Suomesta kurkien muuttomatka suuntautuu Keski-Euroopan kautta Pohjois-Afrikkaan.

JAMIE NIEMINEN

Lintuharrastajat ja ornitologit todistivat eri havainnointipaikoilla Etelä-Suomessa kurkien jättimäistä muuttoa, joka huipentui perjantaihin. Esimerkiksi Närpiössä Pohjanmaalla ornitologit laskivat perjantaina aamupäivällä tunnin aikana noin 9 000 kurkea eri kokoisissa lentomuodostelmissa.

Usean sadan kurjen muodostamat aurat ja jonot suuntasivat heti päivän valjettua matkansa kohti etelää. Suomesta niiden muuttomatka suuntautuu ensin Viroon ja sieltä Keski-Euroopan kautta Pohjois-Afrikkaan. Kauempaa pohjoisesta lähteneet linnut lentävät Ruotsin yli päätyen Espanjaan.

Turussa Peltolassa taivaanrantaa tarkkaili aamusta alkaen lintutieteilijä Jarmo Laine . Paljaalla silmällä kurkia ei erottanut kovin helposti harmaita pilviä vasten, mutta kaukoputken ja kiikarin avulla Laine pystyi laskemaan taukoamatta ohi lentävien aurojen yksilömääriä.

Kaikki kurjet lähtevät kerralla

Puoleenpäivään mennessä Laine oli kirjannut ylös jo runsaat 2 500 kurkea. Kaikkiaan Turussa laskettiin päivän aikana peräti 21 000 kurkea, mikä on kaikkien aikojen suurin Suomen yhdellä paikkakunnalla päivän aikana laskettu määrä.

- Viime vuosina on päästy kyllä yli 10 000:n, mutta ei muistaakseni koskaan lähellekään tällaisia lukemia, Laine kertoo.

Laineen mukaan kurkien syysmuutto tapahtuu täsmällisesti yhden, kahden päivän aikana. Tästä syystä niiden laskeminen onnistuu paremmin kuin kevään hajanaisen paluumuuton aikana. Sekin helpottaa, että kurjet muuttavat päiväsaikaan. Syysmuutossa mukana ovat myös uudet poikaset.

Syitä ennätykselliseen määrään hän etsii lintukannan kasvusta. Viimeisten kymmenen vuoden aikana havainnot ovat vuosi vuodelta nousseet. Toinen tekijä löytyy muutolle suotuisista sääolosuhteista.

- Edellispäivänä pohjoisesta lähteneet tuhannet linnut joutuivat voimakkaan saderintaman takia jäämään yöksi Pohjanmaan eteläpuolelle. Aamulla meille soitettiin, että nyt ne lähtivät ja nyt niitä etenee solkenaan Turun taivaalla.

- Kurkien lento on hiljaista. Ainoastaan silloin kun ne keräävät korkeutta ja lentävät ympyrää, ne pitävät melkoista mekkalaa.

Kurkikanta on viime vuosien laskujen mukaan ollut koko ajan nousussa.

- Pohjois-Afrikassa, erityisesti Niilin varsilla, jossa kurjet talvehtivat, lintuja on alettu arvostaa. Joissakin paikoissa niitä jopa ruokitaan. Kurjet ovat myös paremmin tottuneet ihmisiin ja elävät aiempaa lähempänä ihmisiä.

Osa kurjista jää muuttomatkallaan Unkariin. Linnut hakeutuvat kohteisiin lähinnä ravinto-olojen ohjaamina.

Arviot kurkien kokonaismäärästä Suomessa vaihtelevat noin 15 000 - 20 000 parin välillä.

TS/Jonny Holmén<br />Lintutieteilijä Jarmo Laine tarkkaili perjantaina lintujen muuttoa Turussa, jossa päivän aikana laskettiin 21 000 kurkea.
TS/Jonny Holmén
Lintutieteilijä Jarmo Laine tarkkaili perjantaina lintujen muuttoa Turussa, jossa päivän aikana laskettiin 21 000 kurkea.