EU tarkistaa lelujen turvallisuussääntöjä
vielä tänä vuonna

TUOMAS MURAJA

Euroopan unionin lelujen turvallisuussääntöjä tarkistetaan vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Asiasta kertoi EU:n teollisuuskomissaari Günter Verheugen europarlamentissa Strasbourgissa tiistaina.

- Tämä on hyvin monimutkainen asia, joka koskee valtavia markkinoita. Taikatemppuratkaisua ei ole olemassa, mutta takaan teille, että uusi leludirektiivi esitetään ennen tämän vuoden loppua, Verheugen lupasi.

EU haluaa näin varsinkin Kiinan parantavan lelujen ja muiden Eurooppaan tuomiensa tuotteiden valvontaa.

Kiinasta tuotuja tuotteita on viime aikoina todettu toistuvasti terveydelle haitallisiksi tai muuten vaarallisiksi.

EU-komissio on varoittanut, että se voi turvautua jopa kaupparajoituksiin, jos Kiina ei muuten tehosta toimintaansa.

Direktiivi ei valmistu joulusesongiksi

Huolestuttavaa on, että asian nopeasta käsittelystä huolimatta direktiiviä ei saada voimaan ennen joulumarkkinoita. Säädösten uudistaminen vaatii jäsenvaltioiden hyväksynnän, mikä vie kuukausia.

Euroopan parlamentti perääkin nopean valvontajärjestelmän tehostamista niin, että jäsenvaltiot pystyvät havaitsemaan mahdollisimman monet vaaralliset tuotteet, jotta niitä ei päästetä markkinoille tai ne voidaan poistaa markkinoilta.

EU-tason kuluttajajärjestö BEUC:n mukaan nykyinen järjestelmä on sekava, eivätkä kaikki jäsenmaat valvo lakeja riittävän tarkoin.

Rapid alert -järjestelmä toimii hyvin

Komissio toppuuttelee pelkoja joulumarkkinoille tulevien lelujen vaarallisuudesta. Komission mukaan niin sanottu rapid alert -järjestelmä toimii hyvin. Vaarallisia leluja on pystytty torjumaan 50 prosenttia viime vuotta paremmin.

- Järjestelmä toimii 24 tuntia vuorokaudessa, eikä viivytyksiä ole havaittu, kuluttaja-asioista vastaava komissaari Meglena Kuneva sanoi ja lisäsi, että EU varmistaa, että jouluksi kauppoihin tulevat lelut ovat turvallisia.

Kuluttajan pitäisi tietää valmistusmaa

EU-parlamentti toivoi täysistunnossaan, että vuonna 1988 hyväksytyn leludirektiivin tarkistamisen yhteydessä komission olisi esitettävä ehdottomia kieltoja muiden muassa syöpää tai perimän muutoksia aiheuttaville tai lisääntymiselle vaarallisille aineille.

Komission tulisi myös arvioida CE-merkintää täydentävän eurooppalaisen tuoteturvallisuusmerkin käyttöönoton lisäarvoa.

Kuluttajilla tulee myös olla oikeus tietää EU:hun tuotujen tuotteiden alkuperä ja valvontaviranomaisilla on oltava asianmukaista tietoa tuotteiden alkuperän jäljittämiseksi.