Tehyläiset tiukkana

VESA SOMPPI

Tehyläiset suhtautuvat erittäin nuivasti kunta-alan sopimuksen hyväksymiseen. Turun Sanomien tavoittamista valtuuston jäsenistä sopimuksen hyväksymistä ei kannattanut kukaan.

Hylkäämistä piti oikeana vaihtoehtona 13 ja neljä lupaisi kertoa mielipiteensä vasta valtuuston kokouksessa lauantaina. Kysely tehtiin sähköpostilla alkuviikolla.

Valtuustossa on 64 jäsentä, joten kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä 17 vastauksesta ei pysty tekemään. Ja mahdollista on, että vielä alkuviikolla sopimuksen hylkäämistä kannattaneet muuttavat mielensä, kun sopimus avataan heille kunnolla.

Kyselyyn vastanneet tehyläiset pitävät lakkoa äärikeinona, ja useimmat haluavat jatkaa neuvotteluja ennen lakkovaroituksen jättämistä. Yhdeksän vastaajan mielestä lakko on kuitenkin todennäköinen.

Viiden vastaajan mielestä Superin päätös vaikuttaa Tehyn ratkaisuun.

- Panee miettimään, vastauksissa arvioitiin.

Kahdeksan vastaajaa totesi, että Tehy tekee itsenäisen päätöksen, teki Super niin tai näin.

Tehyläiset pitävät sopimustilannetta päättömänä. Työantajan tarjousta luonnehditaan vastaavaksi kuin routavaurioiden korjaamista laskemalla uusi asfalttipinta täyttämättä ensin kuoppia.

- Ellei sovulla niin työtaistelulla. Periksi emme tule antamaan, yksi vastaaja kirjoitti.

Hoitajien muistutetaan tehneen pienellä palkalla ja pienellä miehityksellä töitä, jotta kuntien talous pysyy tasapainossa. Kuntien taloustilanne saa ymmärrystä, mutta samaa ei riitä valtiolle.

- Melkoisia lökäpöksyjä siellä hallituksessa ja eduskunnassa. Sohitaan kyllä, mutta kun on ruokkomaksujen aika eli joudutaan hallitukseen, niin ei pystytä tunnistamaan puheita ja lupauksia. Olisi suoraselkäistä toimintaa laittaa nyt rahaa kunnille sen verran, että hoitohenkilökunta nostetaan palkkakuopasta.

Osansa saa myös neuvottelujärjestelmä.

- Harmi, että toisten liittojen neuvottelijoille on tärkeämpää torpedoida toisten tavoitteet kuin hoitaa omien matalapalkkaisten ryhmien asiat kuntoon, yksi Tehyn valtuuston jäsen laskettaa.