Keskustalle kelpaa
vain yhtenäinen järjestelmä

Turun Sanomat

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen tyrmää suoralta kädeltä esitetyt mallit.

Hänen mielestään jokaisen vaalipiirin pitää kuulua johonkin vaalialueeseen. Samalla hän kieltäisi vaaliliitot.

- Maassa ei voi olla kahdenlaista järjestelmää. Koko maassa pitää olla suurin piirtein samanlaiset vaalialueet, Korhonen toteaa.

SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta sanoo työn olevan niin alussa, ettei tässä vaiheessa voi olla kuin avoin keskustelulle.

- Toivottavasti löytyy hyvä yhteinen sävel.

Hän odottaa ennen oman kannan lukkoon lyömistä hallituspuolueiden esiintuloa.

- Kun työ lähtee kunnolla käyntiin, niin nähdään, mitä hallituspuolueet tarkoittavat hallitusohjelman kirjauksella.

Kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen mukaan hallitusohjelman kirjaus tarkoittaa sitä, että työryhmä lähtee uudistamamaan järjestelmää vaalialuemallin pohjalta.

- Se on kompromissiehdotus, joka käsittääkseni käy suurin piirtein jokaiselle. Malleissa on kuitenkin triljoona vaihtoehtoa, joista etsitään oikeudenmukaisin.

Tujusen mukaan kokoomuksella on asiasta puoluekokouspäätös ja uudistushalu kantaa loppuun asti.

Vihreät ovat vaatineet vaalijärjestelmän uudistamisesta erityisesti viime vaalien jälkeen. Puolue törmäsi niissä rajusti vaalikynnykseen, kun puheenjohtaja Tarja Cronberg putosi eduskunnasta, vaikka hän keräsi Pohjois-Karjalassa 8 000 ääntä.

Vihreiden edustajana työryhmässä istuvan ex-puoluesihteerin, erityisavustaja Ari Heikkisen mukaan vaalialueet pitää saada sellaisiksi, että piilevä äänikynnys saadaan puristettua noin viiteen prosenttiin. Hän ei näe pakottavaa tarvetta sille, että Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirit jätetään nykyiselleen.

Suurille puolueille keskeistä uudistuksessa on, että niiden valta säilyy nykyisellään. Uudistusta ovat ajaneet jo pitkään pienet puolueet.

Esitetyissä malleissa ne eivät kuitenkaan olisi hyötyjiä, vaan potin korjaisivat keskisuuret puolueet. Suurten puolueiden paikkamäärä eduskunnassa putoaisi yhdellä tai kahdella.