Lautamiesten puheenjohtajan
mukaan vähennysaikeissa
salaperäistä kähmintää

Suomen lautamiesten puheenjohtajalla on selkeä ajatus siitä, mitä lautamiesten vähennysaikeiden taustalta löytyy: salaperäistä kähmintää.

Puheenjohtaja Matti Laukkanen on sitä mieltä, että muutoksia tehdään kaikessa hiljaisuudessa. Silti hän ei ole menettänyt toivoaan.

Tiistaina Laukkanen marssitti parikymmentä lautamiestä eduskuntaan luovuttamaan eduskuntaryhmille lyhyen vetoomuksen, jonka sisältö on selkeä.

Lautamiehet vastustavat kiivaasti sitä, että he istuisivat tulevaisuudessa käräjäoikeuksissa entistä harvemmin.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) on ehdottanut, että lautamiehiä käytettäisiin vain merkittävissä rikosjutuissa. Säästyvät rahat Brax kuluttaisi siihen, ettei tuomareita irtisanottaisi ja ruuhkaisimpiin oikeuksiin voitaisiin palkata heitä lisää.

Lautamiehet näkevät asian toisin. Laukkasen mukaan lautamiesjärjestelmän lakkauttamista tärkeämpää olisi vähentää oikeuskäsittelyjen peruuntumisia, jotka usein johtuvat vastaajan haihtumisesta.

"Osaamme kaikki konnankoukut"

Lautamiesten mielestä heidän läsnäolonsa päätöksenteossa varmistaa sen, että oikeuden ratkaisu on monipuolisesti harkittu.

- Me osaamme kaikki konnankoukut. Joukostamme löytyy esimerkiksi liikemiestä ja akateemisesti koulutettua ihmistä, Laukkanen luettelee.

Lautamiehet korostavat vetoomuksessaan, että he tuovat elämänkokemuksen istuntoihin.

Vetoomuksen vastaanottaneista poliitikoista ainoastaan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli suorasanaisesti lautamiesten kanssa yhtä mieltä.

- Suomi on niin pieni maa, että juristit, syyttäjät ja tuomarit tuntevat toisensa. On hyvä, että kansan syvät rivit ovat edustettuina, Soini sanoi vetoomuksen luettuaan.

Jo nyt moni lievä ja tunnustettu rikos ratkotaan käräjäoikeuksissa kirjallisessa menettelyssä, jossa tuomari voi ratkaista asian kirjallisen aineiston perusteella työhuoneessaan ilman lautamiehiä tai yleisöä. Oikeusministeriö on arvioinut, että jopa 40 prosenttia tapauksista voitaisiin ratkaista kirjallisesti.