Itälän mukaan EU:n sokeriuudistus kohtuuton

TUOMAS MURAJA

Suomi uhkaa hävitä kiistan EU:n sokerintuotannon uudistamisesta. EU-parlamentti hyväksyi komission Suomea epätyydyttävän esityksen tiistaina täysistunnossaan Strasbourgissa.

Euroopan parlamentilla ei tosin ole komission esityksessä päätösvaltaa, mutta parlamenttia kuullaan, kun EU:n maatalousministerit kokoontuvat päättämään asiasta keskiviikkona.

EU haluaa leikata sokerintuotantoa, joka ei ole aiempien uudistusten myötä vähentynyt tavoitteiden mukaan.

Nyt viljelijöille halutaan tarjota niin kovat lisäkorvaukset tuotannosta luopumiseksi, että järjestely käytännössä lopettaa sokerintuotannon kokonaan Suomesta.

Säkylän tehtaasta kannattamaton

- Tämä on aivan kohtuuton päätös, rankka esimerkki, kuinka Suomen maatalous ajetaan lopulta alas, europarlamentaarikko Ville Itälä (kok) totesi välittömästi äänestyksen jälkeen.

Vaikka europarlamentaarikot eivät EU:ssa päätä maatalouskysymyksistä, sokeriasia herätti paljon keskustelua etenkin suomalaismeppien keskuudessa.

Esimerkiksi Reino Paasilinna (sd) ja Lasse Lehtinen (sd) arvelivat, että tanskalainen Danisco onkin jo odottanut hyvää syytä lopettaa sokeritehtaansa Säkylässä kannattamattomana ja nyt sellainen syy saadaan.

Komissio haluaa uudistusta sokerintuotantoon, koska suunnitelmat tuotannon leikkauksista eivät ole edenneet toivotulla tavalla. Tavoitteena oli leikata sokerintuotantoa 6 miljoonalla tonnilla, mutta vain 1,8 miljoonan tonnin leikkaukset ovat toteutuneet. Toisaalta uusia sokerikiintiöitä on ostettu 0,8 miljoonaa tonnia.

Itälän mukaan Suomi on jo hoitanut osuutensa vähentämällä tuotantoaan 38 prosentilla ja sulkemalla toisen kahdesta sokeritehtaastaan.

Säkylän tehtaan sulkeminen tietäisi sadan prosentin leikkausta Suomessa, kun monet maat eivät ole vähentäneet tuotantoaan ollenkaan.

- Miksi Suomen pitää maksaa siitä, että Ranska ei ole toteuttanut määräyksiä, Itälä kysyi.

Itälän mukaan suuret maat, lähinnä Ranska ja Saksa, pyörittävät maatalouspolitiikkaa pienten jäädessä jalkoihin.

Maatalouspolitiikka suurten käsissä

- Suomella on ollut liian kiltti asenne. Välillä ei pitäisi antaa periksi vaan pitää tiukka linja loppuun asti ja näyttää, että pienikin maa voi vaikuttaa. Aiemmin Suomi ei ole näin tehnyt. Nyt periksi antamisella vain hävitään, Itälä sanoi.

Suomi ajaa linjaa, jonka mukaan ne maat, jotka ovat jo leikanneet sokerintuotantoaan 20 prosentilla, välttyisivät tuotannon supistamisen pakosta, jolloin viljelijöiden luopuminen kiintiöistään tulisi vapaaehtoiseksi.

Toistaiseksi Suomi ei kuitenkaan ole saanut kerättyä ympärilleen esityksen kaatamiseen riittävää maajoukkoa. Viime metreillä kaikki riippuukin maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk) neuvottelutaidoista.

Joidenkin tietojen mukaan pientä toivoa olisi, että Suomen kaltaisia, tarpeeksi leikkauksia jo tehneitä maita sittenkin ymmärrettäisiin.

Itälän mukaan kysymys ei koske vain viljelijöitä vaan myös suomalaista kuljetusalaa sekä teollisuutta. Lisäksi Suomen omavaraisuus elintarvikkeissa on tärkeää odottamattomissa mutta mahdollisissa kriiseissä.