Vanhanen toivoi viestimien
paneutuvan puolueiden tavoitteisiin

Lehtikuva<br />Pääministeri Vanhanen määritteli kuuluvansa rauhanliikkeen miehiin.
Lehtikuva
Pääministeri Vanhanen määritteli kuuluvansa rauhanliikkeen miehiin.

HEIKKI VENTO

Tiedotusvälineiden tulisi pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mielestä paneutua puolueiden vaalitavoitteisiin. Hänen mukaansa median vahva asema on heikkojen puolueiden vika.

Vanhanen arvioi politiikan journalismia ja poliitikkojen suhdetta tiedotusvälineisiin puhuessaan tiistaina Helsingissä politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Pääministerin mielestä "vaali vaalilta media pyrkii määräämään politiikan agendaa (esityslistaa) enemmän ja enemmän". Kehitys johtuu Vanhasen mukaan "puolueiden heikkoudesta".

Vanhasen mukaan puoluejohtaja saisi koko vaalitaistelun kulumaan tiedotusvälineiden järjestämissä tilaisuuksissa.

Hänen mielestään puolueiden pitäisi enemmän määrätä siitä, mitä ihmisille kerrotaan.

Vanhanen toivoi, että "media jaksaisi paneutua vaalikeskustelussa puolueiden itsensä esittämiin asioihin".

Ulkopolitiikassa pysytty ohjelmassa

Toimittajille Vanhanen perusteli, miksi hän on suhtautunut "rauhallisesti" ulkopoliittisen keskustelun, jossa kokoomusministereiden on arvioitu pitävän ohjaksia hallussaan. Pääministerin selityksen mukaan "kaikki lausuttu sopii hallitusohjelman puitteisiin".

- He kertovat maan kannan, mutta sanamuodot saavat olla omia, Vanhanen sanoi ja hämmästeli jälleen sotaretoriikan määrää ja kertoi kuuluvansa hetkittäin "rauhanliikkeen miehiin".

Suurimman kohun aiheutti puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) arvio, että Venäjä on Suomen tärkein turvallisuushaaste.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on kiirehtinyt Suomea osallistumaan Naton nopean toiminnan joukkoihin.

Vihreiden puheenjohtajan, työministeri Tarja Cronbergin on tulkittu vastustaneen suomalaissotilaiden lähettämistä NRF-operaatioihin.

Katainen on avoimesti puhunut Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Cronberg puolestaan on pitäytynyt Vihreiden kielteisessä kannassa.

Tukea Euroopan viisaiden ryhmälle

Ulkopoliittisesta vaiteliaisuudesta moitittu Vanhanen kertoi toimittajille kannattavansa Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ehdotusta, että Euroopan unioni nimeäsi työryhmän hahmottelemaan vuosien 2020-2030 Eurooppaa.

Vanhasen mielestä "viisaiden miesten ryhmän" toimeksiannon tulee olla kattava. Esityslistalle olisi nostettava unionin kilpailukyvyn turvaaminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja EU:n aseman vahvistaminen maailmanpolitiikassa.

Ryhmään tullee 10-12 henkilöä. Vanhasella on jo ehdokas, jota hän ei paljastanut. Ryhmään ei pääministerin mukaan tule poliitikkoja.