EU:n maitokiintiöiden poisto
vähentäisi Suomen tuotantoa

TS/Veikko Wahlroos<br />Taloustutkijoiden mukaan maidontuotanto voi Suomessa vähentyä jopa 30 prosenttia, jos tuotantoa rajoittava EU:n kiintiöjärjestelmä puretaan. Nykyään kotimaassa lypsetystä maidosta riittää yli 30 prosenttia vientiin erilaisina jalosteina.
TS/Veikko Wahlroos
Taloustutkijoiden mukaan maidontuotanto voi Suomessa vähentyä jopa 30 prosenttia, jos tuotantoa rajoittava EU:n kiintiöjärjestelmä puretaan. Nykyään kotimaassa lypsetystä maidosta riittää yli 30 prosenttia vientiin erilaisina jalosteina.

Harri Kavén

Suomen maidontuotanto vähenee 10-30 prosenttia, jos EU poistaa maidon tuotantoa vuodesta 1984 rajoittaneen kiintiöjärjestelmän.

Vähennyksen suuruus riippuu siitä, kuinka paljon maitotuotteiden hinnat alenevat muutoksen johdosta. Näin arvioidaan Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen (Mtt) tiistaina julkistamassa selvityksessä.

Vaatimukset kiintiöiden poistamiseksi ovat voimistuneet useissa EU-maissa, kun maitotuotteiden hinnat ovat nousseet rajusti maailmanmarkkinoilla viime syksystä lähtien.

Kysynnän kasvun ohella hintaa on nostanut tuotannon romahtaminen kuivuuden johdosta Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

EU:n maatalousministerit keskustelevat kiintiöistä Puolan esityksestä keskiviikkona ja torstaina Brysselissä. Aihe on kuitenkin maatalousneuvoston kokouksessa sivuosassa, sillä ministerien pitää päättää sokeriuudistuksen jatkotoimista.

Maatalousneuvos Matti Hannula maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa, että päätöksiä kiintiöjärjestelmän muutoksista tehdään aikaisintaan ensi vuonna EU:n maatalouspolitiikan niin sanotun terveystarkastuksen yhteydessä.

Komissiossa on vireillä ajatus, jonka mukaan järjestelmä romutetaan asteittain kasvattamalla kiintiöitä ja pienentämällä kiintiöiden ylityksistä perittäviä sakkoja.

Alunperin kiintiöistä on ollut tarkoitus luopua 2015.

Navettojen on kasvettava

Mtt:n selvityksen mukaan nykyiset maidon huippuhinnat jäisivät kiintiöjärjestelmän purkamisen myötä nopeasti menneisyyteen. Maidontuotanto kasvaisi jopa kymmenen prosenttia niillä Euroopan alueilla, joissa on alhaiset tuotantokustannukset. Suomen kaltaisissa oloissa tuotanto muuttuisi tappiolliseksi hintojen romahtaessa.

Selvityksessä arvioidaan, että Suomessa on vähän niin suuria maitotiloja, jotka voisivat jatkossa tuottaa ja investoida kannattavasti. Tuotannon jatkuminen olisi mahdollista turvata vain kansallisella hinta- ja investointituella.

Suomen omavaraisuuteen maidontuotannon hiipuminen ei lyhyellä tähtäimellä vaikuttaisi. Suomi vie tätä nykyä kolmanneksen maidosta erilaisina jalosteina.

Kiintiökaudella 2004 - 2005 Suomessa tuotettiin 2,4 miljardia maitolitraa. Tuotanto on vähentynyt noin 1,5 prosenttia vuodessa. Maitotiloista yli kahdeksan prosenttia on lopettanut tuotannon viime vuoden elokuun jälkeen.