Paraislaisen Maria Lahden piina
Espanjaan kaapatuista lapsistaan jatkuu

Turun Sanomat

Paraislaisen Maria Lahden epätietoisuus kahden alle kouluikäisen lapsensa kohtalosta jatkuu edelleen. 4- ja 6-vuotiaiden lasten espanjalainen isä kaappasi lapset huhtikuun loppupuolella Espanjaan sovitun viikonlopputapaamisen päätteeksi.

Lahti teki rikosilmoituksen lapsikaappauksesta ensimmäisen kerran 3. toukokuuta. Tällöin tapausta ryhdyttiin tutkimaan rikosnimikkeellä muu tutkinta.

Toisen rikosilmoituksen hän jätti Turun poliisille 8. toukokuuta, jolloin rikosnimike vaihtui lapsen omavaltaiseksi huostaanotoksi.

Kun asiat eivät viranomaisten toimesta edistyneet, Lahti palkkasi toukokuussa espanjalaisen yksityisetsivän.

Kolme viikkoa juttua tutkittuaan tämä joutui myöntämään, ettei löydä lapsia.

Kesäkuun alkupuolella Lahti laittoi paperit Haagin tuomioistuimelle oikeusministeriön kautta. Heinäkuun alussa hän sai tuomioistuimelta päätöksen, jonka mukaan lapset on toimitettava viipymättä kotiin.

- Kansainvälisten säännösten mukaan tämän olisi pitänyt tapahtua kuuden viikon sisällä. Nyt päätöksestä on kulunut jo lähes kolme kuukautta.

Edellisviikonloppuna Haagin tuomioistuin otti Lahteen jälleen yhteyttä.

- Yksityisetsiväni sai selville, että lapseni ovat entisen mieheni tyttöystävän huostassa. Myöhemmin myös muut instanssit Espanjassa ovat vahvistaneet tiedon.

- Espanjan oikeusministeriö on kuitenkin kieltänyt kertomasta naisen henkilöllisyyttä ja lasten olinpaikkaa Suomen viranomaisille, Lahti ihmettelee.

Isä tuomittiin heinäkuussa

Lasten isä vangittiin 29. toukokuuta Suomessa, jonne hän oli palannut yksin ilman lapsia. Tämän jälkeen äiti ei ole kuullut lapsistaan sanaakaan.

Heinäkuun alussa Turun käräjäoikeus epäsi mieheltä voimassa olleen tapaamisoikeuden muuttaen sen väliaikaisesti valvonnan alaiseksi ja kerran kuukaudessa tapahtuvaksi.

Heinäkuun lopussa Turun käräjäoikeus tuomitsi miehen puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen lapsikaappauksesta ja vapaudenriistosta.

Mies kiisti molemmat syytteet ja vetosi vanhempien tekemään sopimukseen, jonka mukaan hän olisi saanut viettää kesälomansa yhtäjaksoisesti yhdessä lastensa kanssa ja näin ollen viedä heidät kotimaahansa Espanjaan.

Lasten isä oli hankkinut lapsilleen passit Espanjan suurlähetystöstä ilman äidin suostumusta.

Lahti ei ole myöntänyt lupaa anoa lapsilleen kaksoiskansalaisuutta, jonka nämä kuitenkin ovat saaneet.

- Lapseni ovat Suomen kansalaisia ja täysin suomalaisia. He eivät osaa edes espanjan kieltä.

Äiti syyttää Turun poliisia vitkuttelusta

Nyt Lahtea ja hänen nykyistä miestään vastaan on nostettu syyte. Lahdella ei ole tietoa, onko tekijänä ex-mies vai tämän tyttöystävä.

Syytteessä muun muassa väitetään, että Lahti ja hänen nykyinen miehensä olisivat pahoinpidelleet lapsia ja että Lahti olisi myös syyllistynyt vanhemman tyttärensä kaappaukseen.

22-vuotias tytär on hänen edellisestä avioliitostaan toisen espanjalaismiehen kanssa.

- Minulla ei ole mitään käsitystä, mihin minulle tuntematon nainen väitteensä perustaa. En ole ikinä edes tavannut häntä. Ex-mieheni vangittiin, koska hänellä oli jo entuudestaan rikollinen tausta. Nyt Espanjan viranomaiset kauhistelevat sitä, että hänet on suljettu vankilaan.

Alkuvaiheessa Lahti tuskastui suomalaisten viranomaisten työskentelyyn lasten Suomeen palauttamiseksi.

Hän syyttää Turun poliisia ja sosiaalityöntekijöitä vitkuttelusta.

- Vasta nyt on alkanut tapahtua. Viranomaistaholta minun on vain neuvottu odottaa.