Kotimaa

Moni luulee
Jäätteenmäkeä rikolliseksi

Kielteinen julkisuus näyttää leimaavan monet ihmiset rikollisiksi, vaikka heitä ei olisi koskaan tuomittu mistään. Helsingin Sanomien kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista luulee virheellisesti, että europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk) on saanut tuomion jostakin rikoksesta.

Samaa uskoo ex-hiihtäjä Jari Isometsästä 45 prosenttia ja kansanedustaja Matti Ahteesta (sd) 42 prosenttia kansalaisista. Kumpaakaan ei ole tuomittu rikoksesta.

Suurlähettiläs Alpo Rusia pitää syyllisenä rikokseen 27 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa vakoiluepäily ei johtanut edes syytteeseen.

Suomen Gallup kysyi vastaajilta, ketkä 31:stä kyselyyn valitusta ihmisestä on tuomittu rikoksesta. Kyselyyn osallistui tuhat suomalaista elo-syyskuun vaihteessa. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Syytön, kunnes toisin todistetaan

Ilkan päätoimittaja Matti Kalliokoski tähdentää lehdistön oikeutta seurata julkisuuden henkilöiden tekemisiä muita tarkemmin. - Pitää kuitenkin olla tarkka siinä, että juttu seurataan loppuun asti, hän jatkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiedotusvälineiden vastuulla on myös se, että epäilyjen mahdollinen raukeaminen tulee huolella kerrotuksi. Ihmisten mielikuviin ovat vaikuttaneet etenkin iltapäivälehtien ja juorutyyppisten viihdelehtien uutisointi, Kalliokoski epäilee.

Hän sanoo pitävänsä tuloksia jossain määrin yllätyksenä. Esimerkiksi Alpo Rusin tapauksessa kuvittelisi ihmisten saaneen sellaisen kuvan, että hän perää oikeutta rauenneista epäilyistä. Ehkä ihmiset ovat kyllästyneet aiheeseen, koska sitä ei ole kerrottu riittävän selkeästi. Sen seurauksena on jäänyt kuva, että Rusi olisi edelleen syytettyjen penkillä.

- Tilanne on kiusallinen etenkin, kun ihminen on hakenut oikeutta kokemaansa vääryyteen. Rusin tapauksessa ongelma oli nimen vuotaminen julkisuuteen ennen aikojaan, Kalliokoski huomauttaa.

Ilkan päätoimittaja haluaa myös muistuttaa oikeusvaltion periaatteesta, jonka mukaan jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Tässä suhteessa tiedotusvälineilläkin on skarppaamisen paikka, hän jatkaa.