Turun puistoista helppohoitoisia ja tylsiä

TS/Lennart Holmberg<br />Henrik Gabriel Porthan istuu kauniin ja hyvinhoidetun nimikkopuistonsa keskellä Suurtorilla.
TS/Lennart Holmberg
Henrik Gabriel Porthan istuu kauniin ja hyvinhoidetun nimikkopuistonsa keskellä Suurtorilla.

ERJA TAPANA

Turku satsaa puistojensa ylläpitoon muita kaupunkeja vähemmin. Viheralueiden ylläpito ja investoinnit nappaavat kaupungin budjetista 0,5 prosentin siivun. Tänä vuonna puistoalueisiin uppoaa vajaat 6 miljoonaa euroa.

Kaupungin viheraluepäällikkö Lauri Laineen mukaan Turussa tehdään töitä pienellä rahalla.

- Valtakunnallisesti kaupunki sijoittuu keskiarvon alapuolelle. Esimerkiksi Tampereella ja Espoossa budjettiosuus osuus on 0,73 ja Helsingissä 0,6 prosenttia.

Ykköspuistojen eli Rautatien aukion ja Suurtorin ympäristön hoito maksaa kuluvana vuonna 220 000 euroa.

Kakkospuistojen, yhteensä lähes 160 hehtaarin laajuisen kokonaisuuden ylläpito nielee 2,4 miljoonaa. Samankokoisen kolmoshoitotason rakennetun puistoalueen ylläpito sitä vastoin kustantaa vuodessa 850 000 euroa.

Hoitokustannusten erot selittyvät osin sillä, että kakkosjoukossa on paljon kunnostusta vaativia leikkipuistoja.

Samaan aikaan kun vanhat puistot rapistuvat rakennetaan uusia. Koska viherkeitaiden ylläpito koettelee kaupungin kukkaroa, uusista puistoista tehdään entistä helppohoitoisempia.

- Tärkeälle sijalle nousevat myös turvallisuusnormit. Uusista tulee myös nykyisiä tylsempiä leikki- ja virkistyspaikkoja, Laine ounastelee.

Suurtorin puistot edustuskastia

Turku on vehreiden puistojen luvattu kaupunki; kaikkiaan Viherlaitoksen hoteissa on yli 400 rakennettua puistoaluetta, kaupunkikeitaista leikki- ja koirapuistoihin, maisemaniittyihin ja ajoväylien suoja-alueisiin.

Puistot ja viheralueet on valtakunnallisen luokituksen perusteella ruodittu kolmeen hoitotasoon sijainnin ja käyttötarkoituksen mukaan. Tehokkaimmin hoidetaan keskustan puistoja.

Edustusviheralueita ovat Suurtorin ympäristön Brahenpuisto, Porthaninpuisto, Tuomiokirkkopuisto sekä Rautatien aukio. Arvoalueet sijaitsevat tärkeiden julkisten rakennusten läheisyydessä. Näitä A1-hoitoluokan "katselualueita" huolletaan päivittäin.

Turun Linnan puisto kuului aikanaan myös edustuspuistojen harvalukuiseen joukkoon, mutta huonokuntoisuus pudotti sen huipulta. Linnanpuisto odottaa kuitenkin remonttia; suunnitelmat vanhan vallihaudan ja siltojen kunnostamiseksi ovat jo valmiina.

Keskustan luonnontilaiset laajat vanhat puistoalueet kuten Vartiovuori, Samppalinna, Puolala, Kupittaa sekä suuri osa kaupungin 155 leikkipuistoista kuuluuvat A2-luokkaan. Joukkoon mahtuvat myös kaupungin sisääntuloväylät, esimerkiksi Naantalin pikatie, Tampereen valtatie ja Helsinginkatu. Käytännössä luokitus merkitsee sitä, että alueet siistitään kerran viikossa.

Nuoriso häiriköi lähiöpuistossa

Viheraluepäällikön mukaan useilla alueilla on häiriköinnin vuoksi kuitenkin käytävä lähes päivittäin.

- Lähiöiden asukkaat ovat useaan otteeseen valittaneet nuorison metelöinnistä puistoissa.

Yksi ongelma-alueista Laineen mukaan on Pääskyvuoren Pyynpuisto, jonka nuoret mäyräkoirineen valtaavat iltaisin ja pärräävät yötä myöten mopoillaan eestaas. Muun häiriköinnin lisäksi leikkipuistosta on muotoutunut ulkokäymälä. Ja jonkun täytyy siivota jätökset. Leikkipuistoista on löydetty myös huumepiikkejä.

- Pyynpuistoa pyritään rauhoittamaan pelikentien peruskorjauksella, Laine kertoo.

A3:n hoitotasoon lukeutuvat muun muassa katuviheralueet. Luonnonmukaisten tilojen nurmi saa kasvaa vapaammin kuin korkeamman hoitotason alueiden.

Turun virkistymahdollisuuksia lisäävät Ruissalo sekä asutuksen keskellä sijaitsevat lukuisat pienet metsiköt ja asutusalueiden väliset laajat metsäalueet.

Viheraluepäällikön mielestä asuinalueiden välille jäävät luonnonmukaiset viheralueet ovat kaupungin todellinen helmi.

TS/Norbert Roztocki<br />Okko Meppi (vas.), Laura Tarkka ja Sofia Mustaniemi leikkivät maanantaina museonmäen leikkipuistossa, joka tullaan syksyllä siirtämään lähemmäs Rauhankatua.
TS/Norbert Roztocki
Okko Meppi (vas.), Laura Tarkka ja Sofia Mustaniemi leikkivät maanantaina museonmäen leikkipuistossa, joka tullaan syksyllä siirtämään lähemmäs Rauhankatua.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.