Luonto isännöi edelleen Raision asuntomessualuetta

TS/Maija Tammi<br />- Mummola hankittiin kokoontumispaikaksi, ei kuitenkaan hotelliksi. Meillä on viisi tytärtä ja 11 lastenlasta, Teuvo ja Hele-Anneli Vähäkylä esittelevät taloaan Raision asuntomessualueella.
TS/Maija Tammi
- Mummola hankittiin kokoontumispaikaksi, ei kuitenkaan hotelliksi. Meillä on viisi tytärtä ja 11 lastenlasta, Teuvo ja Hele-Anneli Vähäkylä esittelevät taloaan Raision asuntomessualueella.

SALLA TUOMOLA

Raision Kaanaan kaupunginosassa sijaitseva Kattelus on säilyttänyt alkuperäisen ideansa luonnonmukaisena asuinympäristönä. Asuntomessuista on kulunut jo kymmenen vuotta, mutta aluetta värittävät edelleen havupuut, sammalikot ja puolukanvarvut. Luontoa pyrittiin säästämään erityisesti maiseman ja kunnallistekniikan suunnittelussa.

- Kaavassa piha-alueille määrättiin osat, jotka on säilytettävä luonnontilassa. Viemärilinjat vedettiin katujen alle, jotta myös ympäröivä maasto jäi koskemattomaksi, kertoo Raision kaupungin mittausteknikko Pekka Rantanen , joka työskenteli asuntomessujen projektisihteerinä.

Sittemmin alueen kunnallistekniikka on osoittautunut hankalaksi toteuttaa.

- Katujen puhtaanapito talvella on vaikeaa, kun katujen reunamilla ei ole valleja eikä lähettyvillä välipuistoja, joihin aurattava lumi voitaisiin kasata, Rantanen sanoo.

Eläkepäiviksi luonnon helmaan

Juuri ajatus luonnonläheisestä asumisesta houkutteli Teuvo ja Hele-Anneli Vähäkylän viettämään eläkepäiviään Raisioon. Lopelta muuttanut pariskunta osallistui jo omakotitalonsa suunnitteluvaiheeseen.

Mummolaksi nimetyn talon taustalla on idea rakennuksesta, joka muuntuu sopivaksi elämäntilanteen mukaan. Talo suunniteltiin esteettömäksi siten, että sisätiloissa on mahdollista liikkua myös pyörätuolilla.

- Huoneissa ei ole kynnyksiä, ja oviaukot ovat riittävän leveät. Keittiössä tasot ja kaapit sijoitettiin riittävän matalalle, Teuvo Vähäkylä kertoo.

Pariskunta on ollut taloonsa ja asuinympäristöönsä tyytyväinen. Ainoat asiat, jotka askarruttavat, ovat palveluiden puuttuminen ja harvoin kulkeva joukkoliikenne.

- Kun tulee siihen ikään, ettei voi enää ajaa autoa, täällä on motissa. Kaanaassa on ainoastaan posti, kioski ja parturi.

Lapsiperhe tarvitsee kaksi autoa

Kaanaan messualueella, sen läheisyyteen kohonneella Kaanaanrannan omakotialueella sekä uudella Akselinpihan rivitaloalueella asuu nykyään noin 350 ihmistä. Vähäinen väkimäärä ja alueen sijainti ovat syynä siihen, että pelkän joukkoliikenteen varaan on mahdotonta jättäytyä. Yleiset kulkuneuvot ajavat alueen ohitse aamuisin ja koulun päättymisen aikaan, mutta iltaisin ja viikonloppuisin ainut mahdollisuus on kävellä kolmen kilometrin päähän Naantalintien varteen.

Kaanaan asukasyhdistys jätti Raision kaupungille aloitteen sujuvamman joukkoliikenteen puolesta vuosi sitten, mutta toistaiseksi asia ei ole edennyt.

- Vetosimme siihen, että alueen lapset ovat kasvaneet teini-ikäisiksi ja heidän olisi mahdollista kulkea harrastuksiinsa itsenäisesti. Toistaiseksi taloudessa on oltava kaksi autoa, jotta kaikki asiat saadaan hoidetuksi, sanoo asukasyhdistyksen sihteeri ja kolmen lapsen äiti Marja-Leena Väyrynen .

Kaanaan alueen toinen heikkous on Naantalintieltä kantautuva liikenteen meteli.

- Kymmenessä vuodessa liikenne on kasvanut huomattavasti, eivätkä vanhat meluvallit enää riitä peittämään autojen ääniä, Väyrynen kritisoi.

Messualueen kaikki omakotitalot ovat tällä hetkellä asuttuja. Alkuvaiheessa mukana oli 18 perhettä, joista 14 asuu edelleen Katteluksessa.

- Syynä omakotitalon myymiseen on ollut lähinnä perhekoon kasvaminen tai avioero, Väyrynen sanoo.

Kerros- ja rivitaloissa vaihtuvuus on suurempi, sillä asunto hankitaan usein tilapäisratkaisuksi oman talon valmistumisen ajaksi.

- Koko Kaanaa on arvostettu ja haluttu asuinalue. Uskon, että lähivuosina tavoitettavuus paranee ylikunnallisen joukkoliikennehankkeen ansiosta, lisää Rantanen.

TS/Maija Tammi<br />Marja-Leena Väyrysen perhe asuu rakennuksessa, jossa on otettu huomioon kosteusvaurioiden ennaltaehkäiseminen.
TS/Maija Tammi
Marja-Leena Väyrysen perhe asuu rakennuksessa, jossa on otettu huomioon kosteusvaurioiden ennaltaehkäiseminen.
TS/Maija Tammi<br />Raision messualueella puu oli 25 rakennuksen päämateriaalina. Väritys, julkisivu- ja kattomateriaalit oli tarkkaan määritelty.
TS/Maija Tammi
Raision messualueella puu oli 25 rakennuksen päämateriaalina. Väritys, julkisivu- ja kattomateriaalit oli tarkkaan määritelty.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.