Kotimaa

Hoitamattomat hautakivet
ovat turvallisuusriski

TS/Tatu Lertola<br />- Tärkeintä on, että hautakivi on suorassa. Jos se on hiukankin vinossa, se keikahtaa helposti nurin, yrittäjä Juha Iljanka näyttää.
TS/Tatu Lertola
- Tärkeintä on, että hautakivi on suorassa. Jos se on hiukankin vinossa, se keikahtaa helposti nurin, yrittäjä Juha Iljanka näyttää.

MARKO SURVONEN

Turun hautausmaalla kaatuu itsestään muutamia hautakiviä vuodessa lähinnä hoitamattomilla haudoilla. Vaarallisesti kallistuneita kiviä joudutaan toisinaan kaatamaan.

Iltalehden maanantaisen uutisen mukaan Kiukaissa kaatui 250-kiloinen hautakivi lapsen päälle.

Turun hautausmaan pystytysmääräysten mukaan yli 70-senttiset kivet on kiinnitettävä tapilla pohjakiveen. Tapitussääntö on ollut Turun hautausmailla voimassa nelisenkymmentä vuotta.

- Ei mikään tappi takaa suuren kiven pystyssä pysymistä, yrittäjä Juha Iljanka Turun Hautakivipalvelusta murahtaa.

Iljanka pyytää tönäisemään kaikin voimin veistämön lattialla seisovaa 90 senttiä korkeaa, soukkaa kiveä. Se ei inahdakaan.

Hautakivi noudattaa fysiikan lakeja.

Iljanka esittelee painopisteen huteruutta heiluttelemalla hieman kallistettua kolmesataakiloista kiveä pikkurillillään edestakaisin.

- Tärkeintä on, että kivi on tasan suorassa. Jos se on hiukankin vinossa, se keikahtaa helposti nurin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elämä jatkuu mullankin alla. Kun arkku muutaman vuoden kuluessa hautauksesta maatuu, syntyy tyhjä kohta, jota päin kivi kallistuu.

Vakiomallinen hautakiven aluskivi on köykäistä tavaraa. Vaikka kiven ja aluskiven yhdistävä tappi on vaikuttavan kokoinen, ei se estä kiveä kaatumasta.

Uudetkin kivet kaatuvat

Seurakunta oikoo hoitosopimuksen piirissä olevat hautojen kivet. Ne kivet, joista ei kukaan huolehdi, ovat vaaraksi seurakunnan työntekijöille ja haudoilla vieraileville ihmisille.

- Vuosisopimuksella oleviin hautoihin ei oikein voida koskea, jos ei tiedetä, kuka maksaa, työnjohtaja Jorma Reiman selittää.

Vanha kivi ei välttämättä ole sen vaarallisempi kuin hiljattain pystytetty.

- Joissain vanhoissa paasissa saattaa olla vielä metri kiveä maan sisässä. Semmoinen ei kaadu millään, Iljanka tietää.

Nykyäänkin haudalle saa kyllä korkeankin kiven, mutta alusta on oltava sen mukaan.

- Vaarallisimpia ovat kivet, joita on itse oikaistu jollain kiiloilla. Sellaiset eivät pysy lainkaan paikoillaan. Läheltä piti -tilanteita on meilläkin ollut, Iljanka huokaa.

Iljangalle oikaisuja tulee keskimäärin kerran viikossa. Seurakunta oikoo hänen arvionsa mukaan toistasataa kiveä vuodessa.

- Tuossa vieressä Turun hautausmaalla on 50 000 hautaa. Siellä voi käydä katsomassa, moniko kivi on vinossa.