Kolme kuoli Raumanmeren juhannuksessa

TS/Norbert Roztocki<br />Festivaaliväki juhli juhannusta riehakkaasti. Hauskaa riitti, mutta poliisi kuvasi festivaalikäyttäytymistä entistä holtittomammaksi ja humalahakuisemmaksi.
TS/Norbert Roztocki
Festivaaliväki juhli juhannusta riehakkaasti. Hauskaa riitti, mutta poliisi kuvasi festivaalikäyttäytymistä entistä holtittomammaksi ja humalahakuisemmaksi.

KATRI KANGAS

Raumanmeren juhannusfestivaalin juhlinta vaati kolme nuorta kuolonuhria. Poliisin mukaan holtiton juominen leimasi tapahtumaa tänä vuonna. Rauman poliisille oli kertynyt sunnuntai-iltapäivään mennessä festivaaleilta noin viisisataa tehtäväilmoitusta. Rikosilmoituksia on tehty toistaiseksi 148.

Kappelisalmen leirintäalueelta noin puolentoista kilometrin päästä Raumanmeren juhannuksen festivaalialueesta löydettiin perjantaina teltoistaan kolme yön aikana menehtynyttä.

Kaksi nuorta miestä kuoli häkämyrkytykseen vietyään grillin yön ajaksi pieneen kupolitelttaan. Viereisessä asuntovaunussa yöpyneet miesten kaverit löysivät aamupäivällä molemmat elottomina. Hälytys ensiapuun tehtiin hieman ennen yhtätoista.

Kolmas nuori mies löytyi puoltatoista tuntia aiemmin toiselta puolen leirintäaluetta teltasta omaan oksennukseensa tukehtuneena. Myös hänet löysivät ensimmäisenä saman seurueen jäsenet.

Tukehtunut nuorukainen oli festivaaleilla 21 hengen seurueessa. Hän oli kuitenkin tiettävästi nukkunut yönsä yksin teltassa. Porukalla oli leirintäalueella useampia telttoja pressulla yhteen vedettynä.

Kaikki menehtyneet olivat parikymppisiä tai hieman vanhempia.

Samalta Kappelisalmen leirintäalueelta löydettiin lauantaiaamuna viiden aikaan vedestä 20-vuotias mies. Kappelisalmen lahdessa olleen miehen huomasi sattumalta paikalle osunut henkilö. Hän onnistui elvyttämällä saamaan miehen hengittämään. Vantaalaismies on tällä hetkellä kuitenkin tajuttomana Satakunnan keskussairaalassa.

Syväraumankadulla festivaalialueen läheisyydessä puoli viiden aikaan torstain ja perjantain välisenä yönä pahoinpideltiin kahta miestä. Toinen heistä loukkaantui vakavasti.

Kahden parikymppisen miehen kimppuun kävi erilaisin lyömäasein usean hengen joukkio. Jakoavaimella hakattu mies menetti lyöntien vuoksi tajuntansa. Toista miestä lyötiin muun muassa rattilukolla, mutta hän selvisi vähin vammoin. Myös toinen mies on toipumassa.

Torstain ja perjantain väliseltä yöltä tutkitaan lisäksi kahta raiskausepäilyä.

Järjestysmiehiä alueella riittävästi

Raumanmeren juhannuksen turvajärjestelyistä vastaava Kyösti Huikkonen sanoo, että järjestysmiehiä oli hengenmenetyksistä ja muista tapahtumista huolimatta festivaalialueella riittävästi.

- Kuolemat tapahtuivat meidän ulottumattomissamme. Teltat ovat kotirauhan aluetta, hän sanoo.

Järjestysmiehiä festivaaleilla oli Huikkosen mukaan poliisin vaatima määrä, kaikkiaan 650.

Myös festivaalin leirintäalueet kuuluvat järjestyksenvalvonnan piiriin. Leirintäalueilla järjestysmiehet kiertelevät katsomassa, ettei väki riehu liikaa, eikä nuotioita ole muualla kuin sallituissa paikoissa, sanoo Huikkonen.

- Pääpaino on tietysti konserttialueella. Järjestysmiehiä on eniten päälavan edessä, muualla harvemmassa.

Muutamilla vierailulla esimerkiksi Kappelisalmen alueella järjestysmiehiä ei kahden kierroksella olevan valvojan lisäksi näkynyt kuin sisäänkäynneillä valvomassa leiriytyjien rannekkeita. Huikkonen on tästä eri mieltä.

- Järjestyksenvalvojat häviävät telttakylään, mutta kyllä heitä siellä on, hän sanoo.

Ensimmäisen festivaaliyön tapahtumat eivät Huikkosen mukaan johtaneet muutoksiin turvajärjestelyissä, vaan niiden katsottiin toimivan hyvin.

Juominen entistä rajumpaa

Rauman poliisi luonnehti tämänvuotisen RMJ:n kävijöitä entistä nuoremmiksi ja humalahakuisemmiksi. Myös huumausainerikoksia kirjattiin tavallista enemmän. Huumausaineiden käytöstä tai myynnistä otettiin kiinni 58 henkilöä. Häiriöpäihtymyksen vuoksi putkaan selviämään vietiin 32 ihmistä.

Rattijuopumuksia kirjattiin sunnuntai-iltapäivään mennessä 24. Vesiliikennejuopumuksesta epäillään neljää.

Sekä festivaalialueelle että leirintäalueille saa tuoda rajoittamattomat määrät omia juomia. Kolme aurinkoista päivää näkyi juhlijoissa, sillä todella huonokuntoisia ihmisiä lojui sammuneina ja horjui pitkin poikin alueita jo iltapäivisin. Illan edetessä humalaiset kärhämöivät toistensa lisäksi tauotta järjestysmiesten kanssa.

- Tapahtuma on luotu yhdeksän vuotta sitten. Sitä on hyvin vaikea mennä muuttamaan. Mielipiteeni on, että jokainen juo mittansa täyteen, saipa täällä juoda omia juomia tai ei, Huikkonen toteaa.

TS/Norbert Roztocki<br />Järjestysmiehet olivat täystyöllistettyjä Raumanmeren juhannuksessa. Myös poliisi otti festivaalialueella kiinni poikkeuksellisen suuren määrän häiriköiviä humalaisia.
TS/Norbert Roztocki
Järjestysmiehet olivat täystyöllistettyjä Raumanmeren juhannuksessa. Myös poliisi otti festivaalialueella kiinni poikkeuksellisen suuren määrän häiriköiviä humalaisia.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.