Uutiset

Museovirasto vastustaa saksalaissotilaan palauttamista muistomerkkiin

TS/Tomi Parkkonen<br />1921 paljastettu Hangon vapaudenpatsas herättää edelleen intohimoja.
TS/Tomi Parkkonen
1921 paljastettu Hangon vapaudenpatsas herättää edelleen intohimoja.

JUSSI ORELL

Museovirasto vastustaa Hangon vapaudenpatsaan palauttamista alkuperäiseen asuunsa. Frihetskrigets Södra Finlands Svenska Traditionsförening on vaatinut, että 1921 paljastettuun patsaaseen palautettaisiin siinä alun perin ollut saksalaisen sotilaan kohokuva sekä teksti. Alkuperäinen teksti kuului "Saksalaiset joukot nousivat maihin Hangossa huhtikuun 3. päivänä 1918 auttamaan maatamme sen taistelussa vapautemme puolesta. Vielä myöhäisiin aikoihin todistakoon tämä kivi kiitollisuuttamme".

Patsas purettiin Neuvostoliiton valvontakomission vaatimuksesta 1946. Kun se pystytettiin uudelleen 1960, saksalaissotilaan kuva oli hakattu siitä irti. Lisäksi historian melskeissä alkuperäisestä pidentynyt teksti lyheni muotoon "Vapautemme puolesta".

- Muistomerkin monivaiheinen historia on syytä säilyttää. Se, mikä milloinkin on alkuperäistä, ei ole yksiselitteinen asia. Sitä paitsi Hangon museo on laittanut muistomerkin viereen opastaulut, joissa kerrotaan muistomerkin kaikki vaiheet, perustelee tutkija Ulla-Riitta Kauppi Museoviraston päätöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kauppi kiistää, että päätös saksalaissotilaan kuvan pois jättämisestä olisi poliittinen.

- Museovirasto ei missään nimessä ota kantaa politiikkaan, vaan on kiinnostunut ainoastaan patsaan historiallisesta ja dokumentaalisesta arvosta.

"Suomalaiset virolaisia lepsumpia"

Frihetskrigets Södra Finlands Svenska Traditionsföreningin varapuheenjohtaja Claes Johan Grönvall kertoo olevansa pettynyt Museoviraston ratkaisuun.

-   Päätös tuntuu erittäin epämiellyttävältä. Aion jatkaa neuvotteluja Museoviraston kanssa. Pyrin siihen, että patsas palautetaan pilkulleen siihen kuntoon, jossa se oli silloin, kun se paljastettiin.

- On se kumma, ettei muistomerkkiä voi palauttaa alkuperäiseen asuunsa. Suomalaiset ovat paljon lepsumpia kuin virolaiset, Grönvall viittaa Viron ja Venäjän välille puhjenneeseen kiistaan sotilaspatsaasta.

Sotilaan kuva olisi tehtävä uudelleen

Mikäli vapaudenpatsas joskus päätettäisiin entisöidä, saksalaissotilaan kohokuva pitäisi tehdä uudelleen, koska kuva hajosi säpäleiksi sitä poistettaessa.

Hangon museo vastustaa Museoviraston tavoin muistomerkin entisöintiä.

- Olemme sitä mieltä, että muistomerkin nykyinen asu on ihan ok osoittamaan historian kulun. Myös kaupunginhallitus on päätöksessään ollut samaa mieltä, toteaa museonjohtaja Birgitta Ekström Söderlund .

TS/Hangon museon arkisto<br />Hangon vapaudenpatsas alkuperäisessä asussaan saksalaissotilaan kohokuvalla varustettuna.
TS/Hangon museon arkisto
Hangon vapaudenpatsas alkuperäisessä asussaan saksalaissotilaan kohokuvalla varustettuna.