Salon uimahalli hellii kaikkea kansaa

TS/TS/Jonny Holmén<br />Uimahallissa on tarjolla erilaisia allaselämyksiä.
TS/TS/Jonny Holmén
Uimahallissa on tarjolla erilaisia allaselämyksiä.

ULLA MATTSSON

Salon uimahalli on kokenut perusteellisen muodonmuutoksen. 1970-luvun perusuimahallista on kahden vuoden ja 8,4 miljoonan euron remontilla saatu koko kansan keidas, jossa myös liikuntarajoitteiset pääsevät nauttimaan vedestä ja sen kuntoutus- ja liikuntamahdollisuuksista. Hallissa tehdään parhaillaan viimeisiä testejä ja säätöjä.

    Täyden hallin toiminnan testaavat toukokuun alkupuolella koululaiset. Varsinainen avajaispäivä on vielä päättämättä.

Liikuntatoimenjohtaja Hilpi Tanska katsoo valkoiseksi kaakeloitua, valoa tulvivaa hallia tyytyväisin mielin.

- Täällä on uima-alaa Impivaaran uimahallin jälkeen eniten maakunnassa. Lisäksi meillä on vähän ekstraa.

Ekstrana hallin laajennusosaan on rakennettu liukumäki, lämpimissä altaissa on myös kymmenkunta vesihierontapistettä ja kylmäaltaaseen pääsee turvallisesti kaiteiden kanttaamia laakeita portaita.

Lasten altaassa veikeä kilpikonna ryöpsäyttää vettä sieraimistaan ja delfiiniliukumäki odottaa laskijoita. Hallista on myös mahdollisuus mennä ulos ottamaan aurinkoa.

- Kiveykselle tulee aurinkotuoleja ja ensi kesänä on auringonpalvojille jo nurmikkoakin tarjolla, Tanska lupaa.

Uimahallin alakertaan on saatu hyvin varusteltu, erityisesti ikäihmisille soveltuva kuntosali. Sitäkin pääsee hyödyntämään Salossa uimahallilipun hinnalla, joka aikuisilta on 4,50 euroa.

- Toivottavasti tämä laskee kynnystä kuntosalin käyttöön, Hilpi Tanska toivoo.

Tasapainoilua rahan kanssa

Halliremontin suunnitteli turkulainen arkkitehtitoimisto Jarmo Saarinen, joka on suunnittelut myös Raision ja Loimaan uimahallit. Pääurakasta vastasi Palmberg TKU Oy.

Arkkitehti Jarmo Saarinen sanoo hankkeen olleen työn alla viitisen vuotta.

- Alkuun lähdettiin käyttäjien tarpeista. Keskeistä oli myös kustannusten pitäminen hallinnassa toiminnallisuudesta tinkimättä ja niin, että puitteilla on vetovoimaa. Ulkouinnista ja 50 metrin altaasta jouduttiin kuitenkin luopumaan.

Remontissa on uusittu myös hallin tekniikka.Vedenpuhdistuksessa käytetään sekä saneerattuja ja lisättyjä hiekkahiilisuodattimia että otsonia. Tietokoneet ohjaavat puhdistustehoja uimareiden määrän ja heidän puhtautensa mukaan.

Halliin voi tulla myös uimataidoton

Tanska odottaa halliin myös uimataidottomia.

    - Ainakin Paimion hallin remontti toi sinne ihan uusia käyttäjäryhmiä, kun heillekin oli tarjontaa. Tasapohjaisissa altaissa myös vesijumppaan on ihan toiset mahdollisuudet kuin ennen, samoin vauvauinnille ja jatkouimakouluille. Terapia-altaassa vedon korkeus ja lämpötila ovat säädettävissä.

Uudistettuun halliin odotetaan tungosta. Myös uimakoululaisista on luvassa ruuhkaa, onhan kaksi ikäluokkaa jäänyt sitä vaille.

Vanhassa hallissa kävijöitä oli noin 100 000 vuodessa. Uuteen tullee ensimmäisenä kokonaisena käyttövuonna 150 000, jopa 170 000 vesiliikunnan ystävää. Pukuhuoneissa odottaa uimareita 320 kaappia. Erikoisuutena ryhmäpukuhuone, jossa vaikkapa päiväkotiryhmä voi hoitaa vaatteitten vaihtosirkuksen omassa rauhassaan. Tilaa myös vuokrataan.

Pesutiloissa on elektronisella tunnistuksella toimivat suihkut. Saunoja on kaksittain sekä miehille että naisille.

Liikuntaesteisiä varten on pääsisäänkäyntiin rakennettu hissi, altaissa on invanostimet ja -pukuhuone on erikseen. Saattaja pääsee mukaan ilman maksua.

Kansainvälisessä kaupungissa myös maahanmuuttajat on otettu huomioon. Opasteiden tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Lisäksi on pyritty kertomaan mahdollisimman moni asia myös kuvin.

Uimavalvonta on hallin keskellä omassa viilennetyssä tilassaan. Uimareita valvotaan 14 kameralla. Uimahallia pyörittää 18 kaupungin työntekijää, jotka parhaillaan opiskelevat uuden tekniikan koukeroita.

TS/Jonny Holmén<br />Liikuntatoimenjohtaja Hilpi Tanska odottaa kävijätulvaa.
TS/Jonny Holmén
Liikuntatoimenjohtaja Hilpi Tanska odottaa kävijätulvaa.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.