Uutiset

Kirkosta eroaminen kiihtyy vuosi vuodelta

HENRI HALLMAN

Uudestaan kuumentunut kiista naispappeudesta ei ainakaan vielä näy Turussa. Turun ja Kaarinan seurakunnista on tänä vuonna eronnut 139 henkeä. Viime vuonna huhtikuuhun mennessä eronneita oli 145.

- Viime vuodet eronneiden määrä on koko ajan pikkuisen noussut. Mitään suurta eroa aiempaan ei ole, kertoo toimistosihteeri Sari Mäkelä seurakuntayhtymän keskusrekisteristä.

Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta eronneiden määrä on kasvanut koko 2000-luvun. Vuodesta 1999 luku on lähes kolminkertaistunut. Eroa kirkosta -nettisivua ylläpitävän Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n mukaan naispappeuskiista on viimeisen neljän viikon aikana tuplannut eroamisen.

Yhdistyksen sivuilla kirkosta on erottu 100 jäsenen päivävauhtia useana päivänä.

Erityisen vilkasta kirkosta eroaminen on ollut Helsingissä.

Vapaa-ajattelijoiden mukaan kiista aiheuttaa hyvin todennäköisesti kaikkien aikojen eroamisennätyksen koko vuoden tilastoissa.

- Palautetta on tullut. Monet ovat olleet pahoillaan siitä, ettei naispappeuden vastustajia ole saatu järjestykseen, kertoo Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n puheenjohtaja Petri Karisma.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä teetti viime vuonna Taloustutkimuksella selvityksen kirkosta eroamisen syistä. Tärkeimmät eroamiseen johtaneet syyt tutkimuksen mukaan olivat uskon puute, kirkollisvero ja loitontuminen kirkosta.

Naispappeudesta ei kysytty erikseen, mutta 11 prosenttia vastaajista ilmoitti syykseen erimielisyyden kirkon linjausten kanssa. Avoimissa vastauksissa monet vaativat kirkolta selkeämpää kantaa naispappeuden vastustajiin.

Vammalassa 30 eronnut keväällä

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulilta odotetaan ratkaisua Vammalan seurakunnan kappalaista Jari Rankista koskevassa tutkinnassa. Rankista epäillään virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä, koska hän ei saapunut naispapin toimittamaan messuun. Vammalassa tuore kohu ei ole aiheuttanut seurakuntalaisten joukkoeroa. Kevään aikana eronneita on ollut jopa vähemmän kuin viime vuonna. Kiista naispappeudesta tosin on kytenyt jo jonkin aikaa.

- Viime vuonna kirkosta erosi useampi kuin aiemmin, mutta se on yleinen trendi joka paikassa, kerrotaan Vammalan kirkkoherranvirastosta. Nimettömänä pysyttelevän seurakuntavirkailijan mukaan keskustelu naispappeudesta on tullut esiin eroamisen syynä yksittäisissä tapauksissa.

Vammalan seurakunnasta erosi alkuvuonna 30 henkeä. Viime vuonna vastaavaan aikaan eronneita oli 40. Kaikkiaan Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta erosi noin 35 000 henkeä vuonna 2006. Sekä kirkosta eroaminen että liittyminen lisääntyivät. Kirkkoon kuului viime vuonna 82 prosenttia suomalaisista.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit