Turun Aurajokirannasta halutaan tehdä elävä kaupunkikeskus

TS/Timo Jerkku<br />Yksi Pennisillan mahdollisista rakentamispaikoista johtaa Nunnankadulta uuden kirjastotalon pihalle. Viheraluepäällikkö Lauri Laine (vas.) ja kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen esittelevät uuden sillan sijoitusvaihtoehtoja.
TS/Timo Jerkku
Yksi Pennisillan mahdollisista rakentamispaikoista johtaa Nunnankadulta uuden kirjastotalon pihalle. Viheraluepäällikkö Lauri Laine (vas.) ja kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen esittelevät uuden sillan sijoitusvaihtoehtoja.

ERJA TAPANA

Turun keskustasta ollaan kehittämässä entistä ihmisystävällisempää ja vetovoimaisempaa. Kohentamisen tavoitteena on tehdä Kauppatorin, Vanhan Suurtorin ja Aurajokivarren tienoo entistä houkuttelevammaksi ja yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi.

- Kokonaisuuteen kuuluu myös Kauppatorin elävöittäminen, vaikkei se sinällään kaupungin asia olekaan. Torin parkkiratkaisussa kaupunki voi avittaa, toteaa kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen .

Vuosina 2007-2013 Turun kaupunkiseudulla toteutettaviin hankkeisiin on tulossa ulkopuolista, etupäässä EU-rahaa yhteensä 2,65 miljoonaa euroa. Vuosittain Turulla on käytettävissä noin 1,2 miljoonaa euroa, kun kaupungin oma osuus on sisällytetty pottiin.

Kaupungin vetovoiman ja elävän kaupunkikulttuurin edistäminen edellyttää luontevia kulkureittejä eri puolella jokea sijaitsevien kulttuurikeskusten eli kirjastokorttelin ja Vanhan Suurtorin alueille. Tavoitteena on kävelykeskustan laajentaminen yli Aurajoen. "Ihmisille parempi keskusta" -hankkeen yksi selkeä tavoite onkin uuden sillan rakentaminen kansallismaisemaan.

Sillalle kolme paikkaa tarjolla

Millainen silta ja mihin? Viher-aluepäällikkö Lauri Laine näkee Pennisillalle kolme mahdollista paikkaa. Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneen Pennisillan nimeä kantava uusi joen ylityspaikka rakennetaan joko entiselle paikalleen Suurtorilta vanhan kirjastotalon kupeelle tai Nunnankadulta kirjastorakennusten pihalle tai Rettiginrinteestä Kauppiaskadulle.

Siltahanketta koskeva asemakaava on jo pitkään ollut työn alla, ja kaava tullee vireille toukokuun alkupuolella. Sillan suunnittelusta järjestetään tuonnempana arkkitehtikilpailu.

Kaavoitusprosessi nappaa siltahankkeesta pisimmän ajan. Tavoite Pukkisen mukaan on, että Pennisilta seisoo valmiina paikallaan hyvissä ajoin ennen Turun kulttuuripääkaupunkivuotta 2011.

- Piakkoin on ratkaistava, mitä vaihtoehtoja lähdetään tutkimaan. Historiallinen, Suurtorilta vanhaan kirjastorakennukseen johtava silta ei ole ensimmäinen vaihtoehto, mutta se on yksi mahdollisuus, sanoo kaupungin asemakaavapäällikkö TimoHintsanen .

- Liikenteen kannalta paras paikka on Kauppiaskadun ja Rettiginrinteen välinen jokialue. Kolmas, Nunnankadulta kirjastorakennusten keskelle johtava ratkaisu taas sijoittuu hyvään paikkaan Auransillan ja Kirkkosillan keskivaiheille.

- Mutta historialle pitää olla nöyrä; tärkeintä on, että ratkaisu sopeutuu hyvin ympäristöönsä, Hintsanen kuittaa.

Modernikin istuu ympäristöön

Kaupunginjohtaja haluaa aktivoida turkulaiset mukaan keskustelemaan muun muassa siitä, mikä kolmesta vaihtoehdosta olisi Pennisillalle paras paikka.

Sillan rakentamiseen uppoaa Laineen mukaan 1,5 miljoonaa euroa.

Viheraluepäällikön mielestä uusi Pennisilta voisi hyvinkin olla moderni.

- Vaikka rakennelma tulee kansallismaisemaan, siinä ei tarvitse olla historiaan viittaavia piirteitä, Laine sanoo

Jokiranta on hankala paikka. Sillasta rakennetaan kuitenkin täysin esteettömästi kuljettava. Se on Pukkisen mukaan ehdoton edellytys.

Myös Suurtorin kuhmurainen mukulakiveys on herättänyt kysymyksiä, pitäisikö se korvata tasaisemmalla pinnalla.

Uuden, Kauppatorin Vanhaan Suurtoriin yhdistävän reitin uskotaan luovan edellytyksiä myös palvelutoiminnalle; syntyy gallerioita, putiikkeja, kahviloita ja tapahtumia.

Vanha Suurtori kaipaa kipeästi elämää ja ihmisiä. Historiallisesti ainutlaatuinen, upea alue on arkena typötyhjä.

Laine haluaisi avata vanhojen rakennusten "pihat ja portit" ihmisille.

- Suurtorilta Nunnankadulle vievä, Turun upeimmat tuomiokirkkomaisemat avaava Välikatu pitäisi olla vapaana kulkijoille. Ja Brinkkalan pihalta olisi puhkottava aukko, joka johtaisi suoraan Välikadulle.

Vähätoria kunnostetaan

Jokiympäristön kehittämishankkeeseen kuuluu myös Linnankadulla kirjaston edustalla sijaitsevan Vähätorin rauhoittaminen autoilta. Toriympäristöä halutaan muutenkin kohentaa, esimerkiksi vanhan kirjastotalon edustalla seisova pahasti painunut suihkulähde kunnostetaan.

Rakennelma joudutaan purkamaan osina, ja sen alusta paalutetaan. Sitten lähde sijoitetaan paikalleen entistä ehompana.

TS/Timo Jerkku<br />Kaupungin- johtaja Mikko Pukkinen johdattaa väkeä pitkin Turun kauneinta reittiä, Suurtorin Välikatua.
TS/Timo Jerkku
Kaupungin- johtaja Mikko Pukkinen johdattaa väkeä pitkin Turun kauneinta reittiä, Suurtorin Välikatua.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.