Turussa järjestetty laser-show
aiheutti vaaraa yleisön silmille

HANNU MIETTUNEN

Säteilyturvakeskus varoittaa suuntaamasta laser-laitteita huvitilaisuuksissa yleisöä kohti. Vaarana on silmien verkkokalvon vaurioituminen ja pahimmillaan pysyvä näkökyvyn heikkeneminen.

Säteilyturvakeskus puuttui asiaan kuultuaan kahdesta tapauksesta, joissa ei ollut noudatettu turvamääräyksiä.

Tuoreempi niistä tapahtui helmikuussa turkulaisella ravintola Klubilla. Vanhempi oli viime vuoden puolelta Helsingin Kaapelitehtaalta.

- Saimme molemmista yleisöltä tulleen ilmiannon, kertoo Säteilyturvakeskuksen tarkastaja Reijo Visuri .

Säteilyturvakeskus antoi asiasta perjantaina uudet valtakunnalliset ohjeet. Se pyrkii myös valvomaan niiden noudattamista entistä tarkemmin.

Hinta pudonnut murto-osaan

Laser-sädettä käytetään Visurin mukaan tehokeinona lähinnä konemusiikin tapahtumissa. Laitteiden hinta on pudonnut viime vuosina tuntuvasti.

Viihdetilaisuuksissa käytettävästä suurteholaserista joutui maksamaan aiemmin jopa 100 000 euroa. Nykyään soveltuvia laitteita saa jo noin 3000 eurolla. Jopa sataan milliwattiin nouseva teho riittää niissäkin silmävaurion aiheuttamiseen.

Lasereita saattaa Visurin mukaan tämän vuoksi päätyä myös harrastelijoille, jotka eivät välttämättä ole perillä laitteita koskevista määräyksistä ja vaaroista.

- Maailmanluokan artisteilla laserin käyttö on vähentynyt, ja tilalle on tullut muita laitteita, Visuri kertoo.

Konemusiikin harrastajilla laserin käyttö on pikemminkin yleistymässä.

Ravintola Klubin ohjelmatuotannosta vastaava Seppo Tahvanainen korostaa, että tapaus oli ainutkertainen. Se ei myöskään liittynyt ravintolan omaan toimintaan, vaan ulkopuolisen ohjelmanjärjestäjän iltaan.

- Säteilyturvakeskus oli meihin yhteydessä ja totesimme hyvässä hengessä, että vastedes järjestäjä hoitaa kaiken turvamääräysten mukaan, Tahvanainen kertoo.

Hänen käsityksensä mukaan järjestäjäkään ei tiennyt vaadittavista turvatoimista ja määräyksistä.

Energia kohdentuu pieneen pisteeseen

Jokainen yleisötilaisuus, jossa käytetään säteilyteholtaan suurempia kuin viiden milliwatin laserlaitteita, vaatii Säteilyturvakeskuksen ennakkotarkastuksen.

Tarkastuksen hinnaksi voi tulla Reijo Visurin mukaan noin tuhat euroa eli kolmannes halvimpien laitteiden hinnasta. Kiusaus jättää tarkastus väliin on hänen mukaansa suuri, vaikka määräys olisikin tiedossa.

Visurin mukaan laseria käyttää viihdealan tehosteena säännöllisesti vain kolme suomalaisyritystä. Niille on myönnetty tähän käytännössä pysyvä lupa.

Lasersäteilyn vaarallisuus johtuu siitä, että laserilla on mahdollista kohdistaa suuria säteilyenergioita pieneen pisteeseen. Lisäksi lasersäteen kantama ilmassa on hyvin pitkä, koska se ei leviä ja hajoa tavanomaisen valokeilan tapaan.

Säteilyturvakeskus varoittaa etenkin internetin kautta hankittavista laser-laitteista. Ne eivät välttämättä täytä turvallisuusvaatimuksia.