Turun valtuusto vaipui hiljaiseloon

TS/Timo Jakonen<br />Turun valtuustossa on ensi maanantaina näin tyhjää. Asioita ei ole valmisteltu päätettäväksi saakka.
TS/Timo Jakonen
Turun valtuustossa on ensi maanantaina näin tyhjää. Asioita ei ole valmisteltu päätettäväksi saakka.

JARI HEINO

Turun kaupunginvaltuuston kevät on alkanut vaisusti. Kiihkeitä tunteita synnyttävät kiistat ovat loistaneet poissaolollaan. Kolme viikkoa sitten esityslistalle saatiin enää vähäpätöisiä pikkuasioita. Ensi maanantain kokous on peruutettu kokonaan asioiden puutteen vuoksi.

Valtuuston lehtereille saapuneet kuntalaiset ovat joutuneet pidättämään haukotustaan vuoden 2007 aikana. Ainoan väkevämmän keskustelun on synnyttänyt helmikuussa käsitelty tarkastuslautakunnan kriittinen talousraportti. Muita isompia kysymyksiä ovat olleet Kaskenlinnan kohonnut hinta sekä Turun palvelustrategia.

Maaliskuussa valtuusto keskusteli kulttuuripääkaupunkiasiasta. Sen jälkeinen varsinainen kokous oli melkein kuollut tapahtuma, kun listalla oli valtuustoaloitteiden lisäksi kaksi johtosääntömuutosta, kaksi luottamushenkilövalintaa ja Nummen koulun nimenvaihto.

Tällä viikolla kaupunginhallitukseen tuodussa valtuuston valmistelulistassa oli tasan yksi asia: Turun vesihuollon kehittämissuunnitelma. Niinpä hallitus päätti, että valtuustoa on turha edes kutsua koolle. Tiettävästi sellainen tapahtui vasta toisen kerran 2000-luvulla.

Mikkola on huolissaan

Turun valtuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola (sd) on huolissaan tilanteesta. Kun kaupunginhallitukselta ei tule esityksiä, ei valtuustokaan voi nuijia ratkaisuja. Toisaalta valtuustoon asti meneviä kysymyksiä ei ole juuri saapunut edes hallituksen käsittelyyn.

- Etukäteen tiedetään hyvissä ajoin, milloin valtuusto kokoontuu. Koneiston pitäisi tuoda asioita tasaisesti päätettäväksi. Olen todennut tämän asian myös kaupunginhallituksen kokouksessa, Mikkola kertoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell (kok) kiistää sen, että valtuuston työ olisi jäissä.

- Tässä on ollut muutamia isompia asioita, joita ei ole tullut lautakunnista eteenpäin. On isompia kaavoja ja kouluverkkoasioita, hän vastaa.

Randell myöntää, että Turun perinteenä on isojen asioiden lykkääminen ja kasaaminen kesäkuulle ja joulukuulle. Ennen kesätaukoa valtuuston on määrä päättää ainakin Hirvensalon Kukolan alueen kaavasta, kulttuuripääkaupungin organisaatiosta, hankesuunnitteluohjeista ja tilinpäätöksestä.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen (kok) kehottaa tarkastelemaan asioita vähän pidemmällä aikavälillä kuin muutaman kokouksen pohjalta.

- Asioita ei vaan tule aina niin tasaisesti kuin halutaan, hän sanoo.

Konkreettiset asiat lautakunnissa

Pidemmän ajan tarkastelu osoittaa ainakin, että valtuuston valtaa on delegoitu lautakuntien tasolle. Mikkola nostaa yhdeksi esimerkiksi taksapolitiikan.

- Valtuusto päättää lähinnä luottamushenkilöiden valinnasta, isommista kaavoista, johtosäännöistä, strategioista, toimenpideohjelmista ja määräraha-asioista, kaupunginsihteeri Reino Tiainen listaa.

- Aikoinaan päätettiin systeemistä, jonka mukaan valtuusto päättää strategioista ja seuraa tavoitteiden toteutumista. Aika pian tuli tyytymättömyyttä ja vaadittiin, että valtuuston pitää voida tehdä konkreettisempia ratkaisuja. Lautakunnissa päätetään nyt runsaasti asioita ja jos valtuustoon halutaan lisää, se olisi niiltä pois, Pukkinen muistuttaa.

Mutta onko nykytilanne sitten hyvä?

Pukkinen vastaa, että Turun valtuusto päättää tällä hetkellä samoista asioista kuin muidenkin suurten kaupunkien valtuustot. Mikkola kaipaa kuitenkin keskustelua siitä, onko lautakuntien ja valtuuston päätösvalta oikeassa suhteessa.

- Valtuusto on sentään yleisillä vaaleilla valittu elin. Sillä pitäisi olla kohtuullisen paljon päätös- ja ohjausvaltaa, Mikkola patistaa.

Randell ei pidä ratkaisuna sitä, että asioita siirrettäisiin takaisin valtuustolle. Hänen mukaansa valtuuston pitääkin päättää isoista ohjelmista ja strategioista eikä yksittäisistä kysymyksistä.

- Valtuuston ohjausvallan pitäisi kuitenkin toteutua muussa päätöksenteossa, hän muistuttaa.